Kvinde får ikke erstatning: Voldtægt blev anmeldt for sent

Højesteret tillægger ikke en kvindes forklaring om for sen voldtægtsanmeldelse nogen vægt i erstatningssag.

Arkivfoto: Højesteret tillægger ikke en kvindes forklaring om for sen voldtægtsanmeldelse nogen vægt i erstatningssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Brian Bergmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ingen var på arbejde på politistationen i Buddinge natten til den 17. maj i 2008. Der var weekendlukket, og det er blandt grundene til, at en kvinde i midten af 40'erne ikke kan få erstatning i en voldtægtssag.

I hvert fald, hvis kvindens egen forklaring i sagen, skal stå til troende.

Men det skal den ikke. Onsdag har Højesteret sat punktum i sagen. Kvinden er ikke berettiget til erstatning, fordi sagen blev anmeldt til politiet for sent. Og hendes egen forklaring er blevet tilsidesat.

Ifølge loven skal en voldtægt anmeldes, senest tre døgn efter at den er blevet begået, hvis offeret skal have krav på erstatning fra Erstatningsnævnet. I 2008 var fristen ét døgn.

Kvinden blev overfaldet og voldtaget på Søborg Hovedgade. I anmeldelsen har hun beskrevet voldtægten som værende ganske brutal.

Under sagen har kvinden forklaret, at hun mandagen efter voldtægten - 19. maj 2008 - fortalte sin søn om voldtægten, og at sønnen ringede til politiet i Gladsaxe.

Han fik ifølge kvindens forklaring at vide, at sagen ikke hørte til i Gladsaxe, der hører under Københavns Vestegns Politi, men i stedet hos politiet i Gentofte, der hører under Nordsjællands Politi.

Flere gange blev kvinden ifølge sin forklaring sendt videre fra den ene politistation til den anden.

Men først 27. maj 2008 er sagen reelt blevet anmeldt. Det er i hvert fald først den dag, at der er oprettet en sag hos Nordsjællands Politi.

Ingen af de personlige eller telefoniske henvendelser, som har været forud for den dato, er registreret nogen steder. Man har i hvert fald ikke kunne finde det registreret, for selve sagen er nemlig blevet væk.

Højesteret vurderer, at der ikke er beviser for, at kvinden har talt med politiet før den 27. maj. Kvindens forklaringer bliver ikke tillagt nogen bevismæssig værdi, står der i højesteretsdommen.

Højesterets dom er på linje med dommene fra både by- og landsret.

Ingen har på noget tidspunkt været sigtet i voldtægtssagen, og politiet valgte allerede i november 2008 at indstille efterforskningen i sagen.