Kvinde anmeldt for at bære niqab: I stedet tog hun en støvmaske på

En lokalpolitiker anmeldte til et taekwondo-stævne først en kvinde for at bære niqab for bagefter at konstatere, at hun i stedet kunne iføre sig en støvmaske med politiets velsignelse.

Ved udgangen af januar i år er der rejst 22 sigtelser og udskrevet 13 bøder for overtrædelse af den såkaldte burkalov. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Politiet fik opkaldte præcis klokken 10.33, og en patrulje blev sendt afsted.

Til EFI-hallerne i Esbjerg, hvor en kvinde blandt de flere hundrede fremmødte til et taekwondo-stævne skilte sig ud fra mængden ved at bære niqab.

Opkaldet kom fra lokalpolitikeren Michael Nedersøe (DF) fra Horsens Kommune. Opkaldet var en anmeldelse af kvinden for at bryde maskeringsforbuddet.

Betjentene fandt hurtigt frem til kvinden, bad hende om af fjerne sløret for sit ansigt, hvilket hun gjorde. For i stedet at iføre sig en støvmaske for munden.

Med betjentenes velsignelse. Kvinden fra København havde nemlig på papir et hospitals ord for, at hun var nødt til at bære støvmasken af helbredsmæssige årsager.

Hvilket undrer Michael Nedersøe.

Historien blev tilbage i februar beskrevet af Ekstra Bladet, og nu bliver den oprullet i et svar fra justitisminister Søren Pape Poulsen (K) til Folketingets retsudvalg.

Af svaret fremgår, at kvinden over for betjentene lørdag 23. februar oplyste, hvem hun var, hvorefter »politiet påbød kvinden at fjerne niqaben, hvilket kvinden straks efterkom«.

»En streng form for islam«

»Kvinden iførte sig af helbredsmæssige årsager en støvmaske for munden. I den forbindelse fremviste kvinden dokumentation fra et hospital på, at det var påkrævet. Da tildækningen af munden skete af dokumenterede helbredsmæssige årsager, vurderede patruljen, at der var tale om et anerkendelsesværdigt formål, som ikke er omfattet af tildækningsforbuddet,« hedder det:

»Kvinden blev herefter vejledt om, at hun ville blive sigtet for overtrædelse af tildækningsforbuddet, hvis hun igen tildækkede sit ansigt med sin niqab.«

Ifølge Michael Nedersøe »repræsenterer en niqab en streng form for islam«.

»Det er ulovligt at gå rundt med i det offentlige rum. Der var 500-800 mennesker til stævnet. Selvfølgelig vidste hun, hvad hun gjorde,« siger han.

Ifølge svaret til Folketinget vurderer Rigspolitiet, at Syd- og Sønderjyllands Politi har håndteret sagen »efter de retningslinjer, der blev udsendt i forbindelse med ikrafttrædelsen af tildækningsforbuddet«.

»Det kan generelt oplyses, at når politiet konstaterer en overtrædelse af lovgivningen, har de involverede politibetjente i et vist omfang mulighed for at foretage en konkret vurdering af, hvorvidt der skal rejses sigtelse for den pågældende overtrædelse, eller om overtrædelsen kan afgøres med f.eks. en advarsel, et påbud eller andet. Denne vurdering er dog altid situationsbestemt og beror på en afvejning af de helt konkrete omstændigheder, forholdets karakter m.v.,« hedder det.

Noget andet, der undrer Michael Nedersøe, er den Facebook-kommentar, kvinden fra hallen efterfølgende skrev.

Heri skriver hun, at hun ikke blev sigtet, og at hun ikke viste dokumentation fra hospitalet. Men betjentene var flinke og forstående, tilføjer hun.

»Det virker lidt provokerende. Jeg vælger at tro på politiet,« siger han.

Tildækningsforbuddet – populært kaldet burkaforbuddet – trådte i kraft i august sidste år.

Fra den dato har det været ulovligt at bære niqab, burka, masker eller huer, der dækker hele ansigtet, i det offentlige rum.

En opgørelse fra Rigspolitiet fra februar i år viser, at der er indtil videre er registreret 109 anmeldelser af overtrædelser af forbuddet.

Med udgangen af januar er der rejst 22 sigtelser og udskrevet 13 bøder for overtrædelse af forbuddet.