Kurt Westergaard på tysk TV: Jeg har et godt liv

Den danske tegner, der trues på livet, siger i tysk TV, at man i hans alder ”ikke er så bange”. Og han har ondt af den unge somalier, der nytårsdag ville myrde ham, fordi ”han har mange års fængsel foran sig”.

”Jeg er en gammel mand, jeg fylder snart 75 år, og i den alder er man ikke så bange. Der er ikke så meget foran en. Derfor har jeg et godt liv,” sagde tegneren sent i aftes til den tyske tv-vært Markus Lanz. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tegneren Kurt Westergaard, der har været udsat for mordforsøg og døgnet rundt må beskyttes af politiet, har ”et godt liv” og fortryder ikke sin karikatur af profeten Muhammed i Jyllands-Posten 2005, som udløste en storm i den muslimske verden.

Det fortalte Westergaard i nat i et talkshow på den tyske TV-station ZDF, der i første omgang havde afbrudt forhandlingerne om et indslag, åbenbart af frygt for voldsomme reaktioner.

”Jeg er en gammel mand, jeg fylder snart 75 år, og i den alder er man ikke så bange. Der er ikke så meget foran én. Derfor har jeg et godt liv,” sagde tegneren til værten Markus Lanz.

Indslaget blev vist ved midnatstid, og ”ganske mod sædvane” var der ikke publikum i studiet, men ”betjente fra
forbundskriminalpolitiet og det danske efterretningsvæsen”, fortalte Lanz i udsendelsen.

Westergaard har ondt af somalier

Direkte adspurgt om sit syn på den somalier, som 1. januar ville myrde Westergaard på dennes bopæl i Århus, erklærede han, at han ”kan forstå, at en ung mand fra Somalia reagerer sådan”. Han bekræftede Lanz’
opfattelse af Somalia som et land, hvor ytringsfrihed ikke betyder meget, hvor der hverken er lov eller orden, og hvor religion spiller en stor rolle.

”Jeg hader ikke den unge mand. Han er vildfaren og har problemer med sin identitet. Egentlig har jeg ondt af ham, for han har mange år i fængsel foran sig.”

I løbet af det omkring 25 minutter lange interview blev der bragt indslag med mennesker fra forskellige trosretninger, herunder en muslimsk imam, som alle tog afstand fra vold og truslerne mod
Westergaard. ”Ét menneskes liv er vigtigere end 10.000 karikaturer,” sagde imamen.

Gitte Hænning roste dansk frihed

Også sangerinden Gitte Hænning, en af de kendteste danskere i Tyskland, blev bedt om en kommentar. ”Danmark er et lille land, men kendt for tankens frihed. Det er et forbillede for frie tanker,” sagde hun.

Ved slutningen af udsendelsen blev Westergaard spurgt, om det har været det hele værd. ”Ja, det tror jeg,” svarede han. ”Vi må ikke flygte fra disse konflikter. Vi må igennem dem,” sagde tegneren, der
understregede, at han hverken er racist eller fremmedhader og tidligere har karikeret Jesus. ”Jeg kæmper for, at alle kan have den religion, de ønsker,” sagde han.