Kurdiske flag på værelse var tema i retten

En 33-årig kvinde ville hjælpe med at plante træer i Syrien. Udlejer blev bekymret for kvinden. Folketingsmedlem fra Enhedslisten følger sagen.

Politiet har aflyst en 33-årig kvindes rejse til Rojava-provinsen i det nordlige Syrien. I Derek skulle hun blandt andet være med til at plante 1500 træer. Billedet er taget nær Derek og viser drenge fra en flygtningelejr. (Arkivfoto) Asger Ladefoged/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

To flag for kurdiske militser på væggen i et lejet værelse på Frederiksberg. Sympati for kurderne på Facebook. En urolig udlejer. Og en fars dybe bekymring.

Dette var baggrunden for, at Københavns Politi i vinter skred ind overfor en 33-årig kvinde. Dagen før en rejse mod Syrien fik Anne Dalum inddraget sit pas og fik forbud mod at forlade dansk jord i et år.

Hendes interesse gjaldt et projekt i Rojava-området, som styres af kurdere. Der skulle blandt andet plantes 1500 træer.

- Det lød utroligt spændende. Jeg ville gerne være med til at skabe noget liv i stedet for al den død, der har været, forklarede Anne Dalum mandag i Retten på Frederiksberg.

Sammen med en advokat vil hun forsøge at overtale en dommer til at ophæve politiets afgørelse.

Grundlaget for politiets påstand om, at hun med en rejse skulle udgøre en fare for statens sikkerhed, er tyndt, mener hun.

På det 12 kvadratmeter store lejede værelse hang symbolerne for YPJ og YPG, som er kurdiske militser, der hersker i Rojava.

- Jeg er overrasket over, at det kan være kontroversielt, at man liker YPJ og YPG. Det er dem, der har bekæmpet Islamisk Stat. Og Danmark har været i koalition med dem, sagde Anne Dalum til dommeren.

Under sin afhøring hæftede anklageren sig ved militserne. Ville de få gavn af det grønne projekt?

- Ja, det kunne de vel godt, who knows, svarede den 33-årige.

Udlejeren af villaen havde i vinter en samtale med Anne Dalum om rejseplanerne, og hun fortalte retten om sin uro.

- Når de skulle ud af lejren, hvor de skulle bo, ville de blive fulgt af bevæbnede vagter, fortalte udlejeren om samtalen.

Rojava har fået stor opmærksomhed fra folk på venstrefløjen i flere lande. Enhedslisten har således opfordret aktivister til at støtte en økologisk landbrugsskole. "Vær med", hedder det på partiets hjemmeside.

På tilhørerpladserne sad blandt andre Søren Søndergaard, der netop er blevet valgt til Folketinget for Enhedslisten.

Dommerens afgørelse ventes senere.

/ritzau/