Kunstner sætter fut i kirken

Dronning Margrethe og prins Henrik deltog søndag i indvielsen af kunstneren Bjørn Nørgaards nye opsigtsvækkende værk til Christianskirken i Fredericia: »Du skal elske din fjende«.

Bjørn Nørgaard viser sin kunst frem for dronning Margrethe og prins Henrik. Foto: Claus Fisker Fold sammen
Læs mere

Efter syv års arbejde kunne kunstneren Bjørn Nørgaards nye alterudsmykning og store glasmosaik til Christianskirken i Fredericia i går indvies. Det skete under overværelse af dronning Margrethe og prins Henrik, der ifølge Fredericia Dagblad var særdeles begejstrede over værket, der har titlen »Du skal elske din fjende«.

Indvielsen skete ved en festgudstjeneste forrettet af provst Børge Munk Povlsen, der kaldte det nye kunstværk en milepæl i kirkens og sognets historie. Værket har kostet 3,5 mio. kr., der stammer fra fonde, bl.a. Prins Henriks fond, og lokale bidrag, og det er blevet til i samarbejde med glasmesteren Per Steen Hebsgaards værksted.

Arbejdet med glasmosaikken har resulteret i en 22 meter høj altervæg bestående af 32 smukke glasmosaikruder. Billederne forestiller scener fra testamenterne. Værkets titel »Du skal elske din fjende« er inspireret af bjergprædiken i Mattæusevangeliet, hvor Jesus bl.a. siger til tilhørerne, at det ikke er nok blot at elske sin næste. Man skal elske sine fjender og bede for dem.

»Det er jo en hård nyser. Det er jo nemt nok at elske dem, der elsker en. Udsmykningen har »Den gamle og den nye pagt« som undertitel, og jeg har været optaget af, hvordan de to testamenter hører sammen,« har Bjørn Nørgaard tidligere sagt til Berlingske Tidende.

Bjørn Nørgaard siger, at han håber, at hans nye værk kan være med til at give kirkegængerne en samlet oplevelse af ord, musik og billeder.

Bjørn Nørgaards er en af Danmarks største nulevende billedkunstnere, og hans værker kan ses mange steder over hele landet. Foruden hans legendariske hesteslagtning i 1970 i protest mod Vietnamkrigen, har han de senere år bl.a. til Christiansborg skabt 17 fantastiske gobeliner, der viser Danmarks historie, og en stor H.C. Andersen skulptur til Odenses nye banegårdsplads.