»Kunstig intelligens« skal løfte hjælp til diabetes-patienter

Region Hovedstaden er på vej med nyt projekt, hvor supercomputere skal udvikles til at hjælpe de praktiserende læger med at finde den optimale behandling for type 2-diabetes.

Region Hovedstaden er på vej med nyt projekt, hvor supercomputere skal udvikles til at hjælpe de praktiserende læger med at finde den optimale behandling for type 2-diabetes. Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Andersen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et stort antal diabetes-patienter kan i fremtiden komme til at opleve, at deres behandling i vid udstrækning vil blive styret af en computer, der kan finde frem til lige nøjagtig den medicin og den indsats, som er den optimale for den enkelte patient.

Det er perspektiverne i et nyt projekt i Region Hovedstaden, som har fokus på at løfte behandlingen af diabetes-patienter ved brug af ”kunstig intelligens” og super-computere, der på et splitsekund kan analysere sig frem til relevante diagnoser og behandlingsvalg, som læger og patienter kan støtte sig til.

»Det er en teknologi, der er i sin vorden, men der er klart musik i den. Jo mere man kan inddrage al tilgængelig viden og bearbejde den, jo bedre kan man findyrke og målrette behandlingen til den enkelte, så man undgår nogle af de mange følgevirkninger i forhold til f.eks. øjne og fødder hos diabetes-patienter,« siger medlem af regionens forretningsudvalg Leila Lindén (S).

Konkret bevilger Region Hovedstaden nu penge til et projekt til ca. 25 mio. kr., som skal udvikle et såkaldt beslutningsstøtteværktøj for især praktiserende læger, der står for behandlingen af hovedparten af diabetes-patienterne i Danmark.

Ifølge en orientering fra administrationen til politikerne i Region Hovedstaden er det kun en lille andel af diabetes-patienterne, der tilses af egentlige specialister, det vil sige læger med speciale i endokrinologi. Ca. 80 pct. af alle type 2-diabektikere bliver behandlet af de praktiserende læger.

Samtidig stiger antallet af nye medicinske behandlingstilbud, hvilket betyder, at det bliver sværere for den enkelte praktiserende læge at følge med udviklingen, hedder det.

Det er hér, kunstig intelligens og supercomputere kommer ind i billedet.

IT-giganten IBM, som Region Hovedstaden har en samarbejdsaftale med, har i USA udviklet en prototype, »Watson for Diabetes«, der med brug af kognitiv software, kunstig intelligens, og med udgangspunkt i data om den enkelte patient samt den seneste forskning og kliniske vejledninger kan udarbejde en »evidensbaseret, personaliseret behandlingsplan«.

Den type teknologi skal nu videreudvikles i en dansk sammenhæng i et samarbejde med Steno Diabetes Center og en privat aktør.

I forvejen har Rigshospitalet allerede gjort sig de første erfaringer med teknologien på kræftområdet med supercomputeren »Watson for oncology«, som kan »forstå« 200 mio. digitalt lagrede sider og foreslå en behandlingsplan inden for tre sekunder

Den ramte dog langt fra plet i alle tilfælde og kom også med helt skæve behandlingsforslag. Derfor skal der også være sikkerhed for, at kvaliteten af computerens rådgivning er i orden, vurderer direktør i Diabetesforeningen Henrik Nedergaard.

»Princippet og konceptet er på grænsen til det geniale, hvis man kan bruge en computere til at indsamle og analysere data og så komme ud med de rigtige anbefalinger. Men det er jo et problem, hvis rådene er forkerte, så man skal også være skeptisk og som i et fly-cockpit sikre, at der er nogen til at overvåge det, når autopiloten er sat til,« siger han.

Danske Regioner har også store forventninger til teknologien og har lanceret et investeringsprogram til fire mia. kr., der over en årrække skal gå til at afprøve og udforske potentialet i kunstig intelligens i sundhedsvæsenet.