Kundby-sagen: »Jeg har brug for et råd fra en jihadist, mit første angreb sker snart«

Kundby-pigen viste ifølge anklager Kristian Kirk interesse for hellig krig og terrornetværket Islamisk Stat i månederne inden, hun sidste år blev anholdt. På sociale medier forsøgte hun angiveligt at få hjælp til sine planer.

Den 17-årige pige, der i disse dage sidder for retten i en af danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige terrorsager, blev ifølge anklager Kristian Kirk radikaliseret på få måneder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den 17-årige pige, der i disse dage sidder for retten i en af danmarkshistoriens mest bemærkelsesværdige terrorsager, blev ifølge anklager Kristian Kirk radikaliseret på få måneder.

Pigen er tiltalt for at planlægge angreb mod to danske skoler, sin tidligere folkeskole i Fårevejle og den jødiske skole Carolineskolen i København. Planer, der ifølge anklagemyndigheden blev til i løbet af de sidste måneder af 2015.

Under sin forelæggelse i Retten i Holbæk onsdag slog anklager Kristian Kirk ned på, at pigen konverterede til islam 17. oktober 2015.

»Jeg kommer til at have fokus på den udvikling - eller rettere radikalisering - der finder sted i den efterfølgende periode efter konverteringen,« siger Kristian Kirk.

I månederne frem mod sin anholdelse tog pigen ifølge anklageren kontakt til blandt andet Islamisk Stats (IS) kommunikationsafdeling, fordi hun gerne ville tilslutte sig terrornetværket.  Hun foretog flere søgninger, som anklagemyndigheden har fundet interessante, blandt andet på »jihadist i Danmark«.

Hun forsøgte ifølge anklagemyndigheden desuden at få kontakt til folk, som kan hjælpe hende med hendes planer via sin mobiltelefon. 18. november 2015 sender hun således en sms, hvori hun fortæller, at hun desperat søger hjælp til jihad. Smsen bliver dog sendt forkert, og vedkommende, der modtager den, kontakter politiet.

Sms blev sendt forkert

Det får Midt- og Vestsjællands Politi til at reagere, og politiet indkalder sammen med kommunen pigen til en såkaldt bekymringssamtale 23. november 2015.

En bekymringssamtale er et værktøj, som myndighederne kan benytte, hvis de har mistanke til, at et ungt menneske er i færd med at udvikle en bekymrende adfærd. Det er den første af i alt tre bekymringssamtaler i forløbet frem mod anholdelsen.

Samtalen har dog ikke den ønskede virkning ifølge Kristian Kirk, der fremhæver »en meget central korrespondance«, som pigen efterfølgende har på Twitter 5. december 2015.

»Jeg har brug for et råd fra en jihadist, mit første angreb sker snart,« skriver pigen angiveligt til en person, som det ikke har været muligt for politiet at identificere. Det er ifølge anklagemyndigheden første gang, pigen nævner et muligt angreb.

På dette tidspunkt ved pigen godt, at PET har hende i kikkerten. Efterretningstjenesten deltog i den anden bekymringssamtale, som myndighederne holdt med pigen, der fandt sted 2. december. Ifølge Kristian Kirk anså PET dog på dette tidspunkt ikke pigen som en potentiel risiko.

Det til trods for at flere af pigens samtaler i disse måneder ifølge anklagemyndigheden handler om, hvordan hun kan få støtte til sine planer.

Tidligere under retssagen kom det desuden frem, at pigen på en håndskreven note fundet på hendes bopæl har noteret, at hun muligvis kan få hjælp til sine planer af »brødrene i Raqqa (Islamisk Stats hovedby i Syrien, red.)«. Den note fandt politiet i forbindelse med ransagningen af bopælen i Kundby 13. januar 2016.

I retten kom det også frem, at pigen på sociale medier eksplicit nævnte skolen i Fårevejle, hvor hun er tidligere elev, og via søgninger på jødiske skoler i København på Google finder frem til Carolineskolen. Ifølge anklagemyndigheden omtalte pigen de to skoler på en sådan måde, at det er Kristian Kirks overbevisning, at de to skoler var pigens mål for angreb.

Kundby-pige har skrevet dagbog

Også efter pigens anholdelse holder politiet øje med hendes ageren. I et stilehæfte, som hun i de første uger får udleveret, kan politiet 19. februar læse:

»De tror, jeg har droppet min plan, men når jeg kommer ud kan de se, hvad jeg sagde,« læser anklager Kristian Kirk op.

I maj måned sidste år fik pigen stillet en computer til rådighed, og uden hendes vidende overvågede politiet jævnligt hendes aktiviteter på computeren.

Her kunne de blandt andet læse med i en form for dagbog, som ifølge Kristian Kirk er blevet døbt »vejen til jihad«, og senere omdøbt til »kaldet til islam«. Dagbogen vil anklageren komme nærmere ind på, når han skal afhøre pigen.

Pigen er den første pige i Danmark, der er tiltalt for at planlægge terror. Hun nægter sig skyldig i anklagen.