Kundby-pigen kan komme til at afsone i fængsel med voksne

Det bekymrer Børns Vilkår, at den dømte pige fra Kundby-sagen kan komme til at afsone i lukket fængsel.

Arkivfoto. Det bekymrer Børns Vilkår, at den dømte pige fra Kundby-sagen kan komme til at afsone i lukket fængsel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det kan godt være, at en fængselsstraf i et voksent fængsel tilfredsstiller samfundets behov for at statuere et eksempel. Men for en 17-årig pige er seks års fængsel meget alvorligt.

Det siger direktøren i Børns Vilkår, Rasmus Kjeldahl, efter at Retten i Holbæk har idømt en 17-årig pige fra Kundby seks års fængsel.

Tirsdag blev hun kendt skyldig i anklager om at planlægge bombeangreb mod to skoler.

»Det kommer ikke til at gøre hende meget godt eller bidrage til, at hun kommer ud og bliver en normal samfundsborger,« siger han.

Kriminalforsorgen forholder sig ikke til den konkrete sag, men oplyser, at unge under 18 år som udgangspunkt afsoner i en sikret ungdomsinstitution.

Der er dog unge under 18 år, som ifølge Kriminalforsorgens statistik afsoner i et fængsel.

Det er praksis, at personer, som er fyldt 18 år, afsoner i Kriminalforsorgens åbne eller lukkede fængsler. Dømte bliver som udgangspunkt placeret i et lukket fængsel, når straffen er mere end fem års fængsel.

»Man skal overveje andre muligheder end at sætte hende i fængsel med voksne, forhærdede kriminelle,« siger Rasmus Kjeldahl.

»Hun har rent faktisk ikke gjort andet end at have nogle tanker, som er meget uhyggelige. Hun fortjener at blive en del af samfundet, og man kan spørge sig selv, om et voksenfængsel kan bidrage meget til det.«

Anklageren havde krævet pigen forvaringsdømt.

Forvaring kan idømmes i stedet for straf i sager, hvor den dømte anses for meget farlig, og hvor retten anser en tidsubestemt indespærring som nødvendig for at forhindre ny kriminalitet. I dette tilfælde nye planer om terror.

Retten lagde i dommen vægt på pigens unge alder ved gerningstidspunktet. Hun var 15 år gammel, da hun blev anholdt i januar 2016.

/ritzau/