Kundby-pigen får otte års fængsel for terrorplaner

En nu 17-årig pige fra Kundby skal i fængsel i otte år. Det har Østre Landsret netop afgjort.

Der er ekstra sikkerhedsopbud omkring Østre Landsret i København i disse dage, hvor retten behandler en ankesag mod en nu 17-årig pige fra Kundby. I fredags blev hun kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt bombeangreb mod to danske skoler, og mandag ventes landsretten at afgøre, hvor lang en straf pigen skal have. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En nu 17-årig pige fra Kundby skal i fængsel i otte år.

Det fastslog et nævningeting i Østre Landsret mandag.

14 stemte for, at pigen skulle straffes med otte år, tre stemte for en straf på seks år, mens én person stemte for forvaring.

Pigen blev i fredags kendt skyldig i forsøg på terrorisme ved at have planlagt angreb mod to danske skoler – sin tidligere folkeskole, Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland, og den jødiske skole i København, Carolineskolen.

Det store spørgsmål mandag var, hvorvidt pigen blev idømt en forvaringsdom. Forvaring er en af de hårdeste straffe i Danmark, fordi den er tidsubestemt.

Anklager Kristian Kirk gik efter en forvaringsdom til den unge pige med henvisning til, at Retslægerådet, efter at have gennemgået sagen, kom med den anbefaling.

I sin procedure fremhævede anklageren mandag, at Kundby-pigen er dømt for »den alvorligste kriminalitet, vi kender«, og at pigen har en »afvigende« personlighed. Han læste op fra en lægeudtalelse, hvori det fremgår, at Kundby-pigen kan retfærdiggøre alle sine handlinger ud fra sin religion, at hun har en svag identitet og ikke viser tegn på anger, og han konkluderede:

»NCO er ikke bare hvilken som helst almindelig teenager. Det er ikke blot en radikaliseret ung pige, vi står med. Det er en radikaliseret ung pige med en helt særlig profil,« sagde anklageren og forklarede, at der i hans optik ikke er noget »quick fix« til at afradikalisere den unge pige, og at forvaring derfor er påkrævet.

Omvendt krævede pigens forsvarer, Mette Grith Stage, en straf på fængsel i seks år. Det er den straflængde, som Retten i Holbæk nåede frem til, da byretten behandlede sagen i foråret.

Mette Grith Stage fokuserede i sin procedure på, at pigen ikke er tidligere straffet, at hun blot var 15 år på gerningstidspunktet, og at pigens forberedelser til angrebene var »amatøragtige«. Et forhold, som byretten også lagde vægt på i sin strafudmåling.

 

Pigen blev anholdt på sin bopæl i Kundby i Vestsjælland 13. januar 2016 under en totalt mørklagt politiaktion. Siden blev hun tiltalt for forsøg på terrorisme ved at have planlagt terrorangreb mod to danske skoler.

Berlingske har samlet alt det materiale, der kom frem i forbindelse med retssagen, i en rekonstruktion af, hvordan Kundby-pigen blev radikaliseret. Du kan læse rekonstruktionen i tre kapitler her:

Kapitel 1: »Sådan blev en 15-årig teenager fra Kundby danmarkshistoriens første kvindelige terrordømte«

Kapitel 2: Alarmklokkerne bimlede i flere måneder før anholdelsen: Her er Kundby-pigens foruroligende  korrespondancer

Kapitel 3: Kundby-pigens dagbog fra fængslet: Skrev om terrorplaner og TV-programmer

Berlingske nævner ikke pigens fulde navn, selvom hun er dømt skyldig i forsøg på terrorisme og har fået sin straf, af hensyn til pigens unge alder.