Kundby-pige skrev »fiktiv« selvbiografi, hvor hun selv var heltinde

Den 17-årige pige fra Kundby, der er sigtet for at planlægge terrorangreb mod to danske skoler, har skrevet en form for dagbog, mens hun har været indespærret. Både Omar el-Hussein og bombeplaner er nævnt, men store dele er ren »fiktion,« siger hun.

Kundby d. 5. april 2017- - Se RB 20/4 2017 10.59. En 17-årig pige forklarer, at det var kort tid, hun så op til el-Hussein. Hun er tiltalt for forsøg på terror.. (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares

I flere timer hver dag skrev en nu 17-årig terrortiltalt pige under sin varetægtsfængsling på en historie, hvor hun selv var hovedperson og heltinde.

Hun skrev om alt fra en fascination af Omar el-Hussein, terroristen der angreb Krudttønden og synagogen i København i februar 2015, om et bombeangreb på Sydskolen i Fårevejle 8. januar 2016, og om sin sympati med terrornetværket Islamisk Stat (IS).

Hun beskrev sit indkøb af ingredienser til at fremstille TATP-bomber, og hvordan hun forsøgte at fremstille en bombe hjemme i Kundby.

Og ifølge anklager Kristian Kirk står det på baggrund af pigens skriverier også klart, at pigen på et tidspunkt forud for sin anholdelse i januar 2016 skiftede fokus fra Sydskolen i Fårevejle til Carolineskolen i København. Angiveligt fordi pigen ikke vurderede, det ville være realistisk at få hjælp til sit angreb fra IS i den lille by Fårevejle, men at hjælpen var mere sandsynlig, hvis målet var jødisk og i en større by. Pigen er tiltalt for at planlægge terrorangreb mod begge skoler.

Under dagens afhøring bekræftede pigen, at flere af de faktuelle forhold i dagbogen - såvel som hendes skriverier om IS på sociale medier i månederne forud for anholdelsen - er rigtige. Hun erkendte, at hun truede tidligere klassekammerater på Sydskolen, forsøgte at kontakte IS, og indkøbte ingredienser med henblik på at fremstille en bombe. Men hun understregede også, at flere passager er ren »fiktion« i den tekst, hun skrev i et stilehæfte og siden på en computer mens hun var varetægtsfængslet. Dagbogen døbte hun »Vejen til Jihad.«

»Jeg skrev lidt om sagen, og så pyntede jeg lidt på den, så den lød mere spændende,« sagde pigen og fastholdt, at hendes hensigt aldrig har været at udføre nogen angreb og at hun ikke længere mener, at Omar el-Hussein var »sej«. Hun fortalte, at teksten aldrig skulle vises til nogen, men var til hende selv. Pigen var uvidende om, at politiet efter at have stillet computeren til rådighed for pigen, foretog flere hemmelige ransagninger af dens indhold.

»Hvorfor så peppe virkeligheden op over for dig selv?« ville anklager Kristian Kirk vide.

»Fordi jeg kedede mig så meget,« svarede pigen.

Flere gange gentog hun, at det aldrig var hendes hensigt at gøre alvor af sine skriverier. En forklaring der står i kontrast til flere af pigens tidligere udtalelser på lukkede retsmøder i løbet af de 15 måneder, hun var varetægtsfængslet. Flere gange har pigen fortalt, at hun ville føre angreb ud i livet, og at hun ville genoptage planerne, hvis hun fik mulighed. Men det var bare noget, hun sagde, fordi hun ville virke hård, fortalte hun torsdag.

»Jeg ville ikke bare være den der kedelige pige, der har et kedeligt liv. Den facade (den hårde facade, red.) har jeg haft i lang tid, så det er bare svært, at lægge den fra sig lige pludselig,« sagde pigen.

»Følte du, at du ville blive latterliggjort, hvis du pludselig ændrede opfattelse og sagde, det bare var noget, du havde fundet på?«, spurgte pigens advokat Mette Grith Stage, hvortil den 17-årige pige kort bekræftede.

I afhøringen af sin klient lagde Mette Grith Stage desuden vægt på, at der også er langt mere fredelige passager i bogen, som hvordan pigen fik et godt forhold til flere af fængselsbetjentene i Vestre Fængsel, hvor hun afsonede de første uger af sin varetægtsfængsling, og hvordan hun synes, det var »fjollet« og overdrevet, at politiet tog så mange sikkerhedshensyn i forbindelse med hendes sag.

Sagen mod pigen fortsætter ved Retten i Holbæk fredag. Pigen nægter sig skyldig i terrortiltalen.

LÆS MERE