Kundby-pige har svært ved at forstå konsekvenser og er »emotionelt flad«

Forud for strafudmålingen i Kundby-sagen blev den nu 17-årige piges læge- og mentalerklæringer fremlagt. Anklager kræver hende idømt forvaring, mens forsvarer går efter fængselsstraf på seks-otte år.

Arkivfoto: Det billede tegner sig efter, læge- og mentalundersøgelser af pigen blev fremlagt i Retten i Holbæk tirsdag. Det er standard, at lægelige og psykologiske undersøgelser indgår i straffesager forud for strafudmålingen. Fold sammen
Læs mere
Foto: Nils Meilvang
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kundby-pigen er en ung, naiv pige med store identitetsproblemer og som har svært ved at forstå sine handlingers konsekvenser.

Det billede tegner sig efter, læge- og mentalundersøgelser af pigen blev fremlagt i Retten i Holbæk tirsdag. Det er standard, at lægelige og psykologiske undersøgelser indgår i straffesager forud for strafudmålingen.

Forinden var pigen blevet kendt skyldig i at planlægge terrorangreb mod to danske skoler.

Mens dommen blev læst op, og mens forsvarer og anklager kom med deres afsluttende bemærkninger forud for strafudmålingen, sad pigen og kiggede tomt frem for sig. Hun viste ikke synderligt tegn på, at det, der foregik, interesserede hende.

Det, som dommer, nævninge og øvrige tilstedeværende i Retten i Holbæk fik et indblik i, var en pige med store identitetsproblemer, der fremstår »emotionelt flad«.

»Hun hæfter sin identitet op på ydre forhold og ikke på konkrete personer i sit liv. Hun hæfter sin selvforståelse op på islam og det at være en god muslim,« læste anklager Kristian Kirk op.

Identitetsproblemerne er så dominerende, at de tenderer »tegn på forstyrret personlighedsudvikling«, fremgår det.

Ifølge undersøgelserne er problemerne forårsaget af belastende sociale rammer i pigens opvækst, hvor der har været mange flytninger, ingen far og en mor, der har været meget syg, hvilket har givet udslag i et øget behov for opmærksomhed. Et behov som pigen og hendes forsvarer også selv har omtalt under sagen.

Samtidig fremgår det af undersøgelserne, at den nu 17-årige pige ikke har vist tegn på anger, og også at hun har svært ved at gennemskue sine handlinger og »tænke frem i tid i forhold til sine handlingers konsekvenser«.

I et uddrag fra en lægeerklæring fremgår det desuden, at hun »har en påfaldende ubekymret attitude i forhold til situationens alvor,« og at hun er optaget af, hvilke konsekvenser sagen har for hende, snarere end hvilke konsekvenser hendes planer kunne have for andre.

Det står desuden klart, at pigen ikke er psykisk syg og ikke var påvirket af hverken alkohol eller stoffer i månederne frem mod anholdelsen.

Står det til anklagemyndigheden skal pigen – på grund af hendes personlighed og sagens karakter – have en forvaringsdom. Det er den hårdeste dom, man kan give til personer under 18 år, da den er tidsubegrænset.

Det er usædvanligt at give en forvaringsdom til personer under 18 år, særligt hvis de ikke tidligere har været straffet. Det har pigen ikke.

Siden 1980 er forvaringsdomme således kun i ét tilfælde givet til en person under 18 år ifølge Danmarks Statistik. Men når anklageren alligevel kræver denne hårde straf, er det fordi, pigen er farlig, mener han.

»[navn udeladt, red.] er så at sige debuteret med den alvorligste form for kriminalitet, vi kender,« sagde han under tirsdagens retsmøde.

Anklageren mener desuden, at pigens manglende anger i forhold til hendes terrorplaner, hendes begrænsede evne til at reflektere over konsekvenserne af sine handlinger og hendes »svage identitet« og tendens til følelsestomhed gør, at hun er nem at manipulere.

»Hun kender med andre ord ikke forskel på rigtigt og forkert. Der er ingen samvittighedsmæssig stopklods, når blot handlingen er begrundet i religion.«

»Og i den her sag ved vi, at den udefrakommende manipulation er meget svag. Forestil dem, hvad den rigtige Baghdadi (lederen af terrornetværket Islamisk Stat og ham, som pigen troede, hun havde kontakt med via Twitter, red.) kunne få hende til at gøre, hvis hun var på fri fod,« sagde Kristian Kirk direkte henvendt til de seks nævninge i sin afsluttende procedure.

Anklager kræver forvaring og subsidiært – det vil sige, hvis ikke retten er enige i forvaringskravet - en fængselsdom på ikke under 10 år. Han erkender, at der er tale om hårde domme, men mener, at hensynet til samfundet bør vægte tungere end hensynet til den unge pige i den her sag.

Men det er alt for mange år, mener pigens forsvarer, Mette Grith Stage.

Hun understregede, at retten skal lægge vægt på pigens unge alder, på at pigen udførte sine forberedelser alene og på en »amatøragtig« måde i familiens kælder. Mette Grith Stage mener derfor, pigens straf bør være fængsel i seks-otte år – og tættest på seks år.

»Er den her unge pige virkelig så meget udenfor pædagogisk rækkevidde, at vi som samfund må sige, at hende kan vi ikke håndtere?« spørger Mette Grith Stage retorisk.

Nævningetinget trækker sig nu tilbage og voterer omkring strafudmålingen. Der ventes en afgørelse torsdag kl. 16.15.