Kundby-pige fra fængslet: »Allah den tilgivende ved, jeg lokker dem alle sammen i en fælde«

Tre breve, et notat, et digt og to tegninger som Kundby-pigen har lavet, mens sagen mod hende er blevet behandlet ved Retten i Holbæk, bliver nu fremlagt.

ARKIVFOTO Nye mulige beviser: Breve og sedler fundet hos Kundby-pige. Helt usædvanligt vil anklager Kristian Kirk have genåbnet bevisførelsen i den såkaldte Kundby-sag. . (Foto: Nikolai Linares/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Nikolai Linares
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Essensen af det nye materiale, der under dagens retsmøde i Kundby-sagen er kommet frem, beviser, at alt hvad den såkaldte Kundby-pige har sagt og gjort i retten under sagen er »rent skuespil«.

Sådan konkluderer anklager Kristian Kirk, efter han af retten noget usædvanligt har fået lov til at fremlægge nye beviser i sagen. Beviser, der er fundet i pigens fængselscelle i Vestre Fængsel, mens retssagen mod hende har været i gang.

Han henviser blandt andet til et notat, som pigen har skrevet for 10 dage siden:

»[de er døve og blinde for, red.] sandheden om, at det manglende tørklæde og bøn er for at narre dem, lad dem tro, jeg ikke tænker på islam, så længe jeg sidder i en celle.«

»Allah den tilgivende ved, jeg lokker dem alle sammen i en fælde,« læser anklager Kristian Kirk op.

En fælde anklageren spurgte ind til, og som ifølge pigen refererer til personalet på den institution, hvor hun har tilbragt det meste af sin varetægtsfængsling. Her mente personalet ikke, at pigen var rigtig muslim, fordi hun ikke bad de fem daglige bønner og gik med tørklæde, fortalte hun.

»Det, jeg prøver at udtrykke, er, at så længe man ikke gør de her ting, så tror folk, ikke man er muslim. Det er det, jeg mener med fælde. De tror, man ikke er muslim, men det er man,« forklarer pigen i retten.

Ud over notatet blev der under en ransagning af pigens celle fundet to breve, som begge var tiltænkt Enes Ciftci, der tidligere på året blev idømt seks års fængsel for at lade sig hverve af terrorbevægelsen Islamisk Stat. I brevene skriver hun, hvordan de må »stå sammen«, og i retten onsdag forklarede pigen, hvordan hun blev glad for brevene. Begge dele forklarede hun med, at det var rart at høre fra en anden person, der også er muslim.

I det ene af brevene fortæller pigen om det overfald på en pædagog, hun begik i sommer, på institutionen, hvor hun har siddet varetægtsfængslet. Hun indrømmer, at hun stak ham ned, fordi han havde været udsendt som soldat i Afghanistan og Irak:

»Han støtter bekæmpelsen af vores brødre og søstre. Wallah, jeg kunne ikke acceptere det,« skriver hun som forklaring. En formulering hun under dagens retsmøde blot mente var en videregivelse af den tiltale, der er rejst mod hende for overfaldet.

Det nye materiale har pigen skrevet, efter retssagen mod pigen begyndte.

En retssag, hvor pigen har fortalt, at hun købte ingredienser til at fremstille TATP-bomber og truede med at lave angreb, fordi hun »ville virke spændende« og flere gange har understreget, at hun aldrig havde til hensigt faktisk at begå angrebene.

En påstand, som anklageren mener, de nye beviser kan afvise.

Det er pigens forsvarer, Mette Grith Stage, lodret uenig i. Hun mener ikke, at der er noget belastende i de nye oplysninger, som hun ser som et »naturligt« reaktionsmønster for sin klient.

»Et eller andet sted kan man vel sige, at det er en videreførelse af det med, at hun plejer sit image som Kundby-pigen. Det viser os – og her er jeg faktisk enig med anklageren – at hun ikke er kommet videre. At hun stadig har et behov for opmærksomhed, som hun har haft gennem hele forløbet,« siger Mette Grith Stage.

Anklageren fortalte i sidste uge, hvordan anklagemyndigheden »ved et tilfælde« var kommet i besiddelse af nye oplysninger i sagen, der gjorde, at han – noget usædvanligt – bad om lov til at fremlægge de nye beviser, selvom sagen egentlig var færdigprocederet og klar til dommere og nævninges votering.

De nye oplysninger kom frem tirsdag i sidste uge, da personale fra Kriminalforsorgen i Vestre Fængsel, hvor pigen afsoner sin varetægt under retssagen, fandt en håndskreven note i hendes sko med flere navne på tidligere terrordømte i Danmark. Derefter blev hendes celle ransaget og de øvrige skrivelser blev fundet.

Kundby-pigen er tiltalt for at planlægge angreb mod to danske skoler – hendes tidligere folkeskole Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland og den jødiske skole Carolineskolen i København. Hun er desuden tiltalt for at overfalde en ansat på den institution, hvor hun har afsonet langt det meste af sin varetægt på Djursland. Pigen nægter sig skyldig i terrortiltalen, men har erkendt overfaldet.

Det var planen, at Retten i Holbæk skulle tage stilling til, hvorvidt pigen er skyldig i forsøg på terrorisme fredag 5. maj, men det bliver udskudt til 16. maj.