Kun otte ud af ti børn bliver vaccineret for mæslinger

I Danmark får kun 8 ud af ti børn MFR-vaccinen, og det er færre end i Norge og Sverige. Det betyder, at Danmark ikke kan leve op til WHOs målsætning om at udrydde mæslinger i 2015.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Danmark får færre børn end i Sverige og Norge det stik hos lægen, som vaccinerer mod MFR. Det skriver Politiken.

Kun lidt over otte ud af ti børn får MFR-vaccinen, viser tal fra Statens Serum Institut, og konsekvensen af det er, at Danmark ikke opfylder WHOs målsætning om, at mæslinger i år skal være udryddet som børnesygdom fra det europæiske kontinent.

Palle Valentiner-Branth, som er afdelingslæge i Statens Serum Institut, understreger, at 95 procent af en børneårgang skal vaccineres, før mæslinger kan udryddes.

»Vi kommer desværre ikke til at leve op til WHO’s mål. Det medfører, at vi fortsat vil se smittespredning i Danmark,« siger han til Politiken.

Hvis WHOs målsætning skal nås, må højst fem-seks danskere blive smittet med mæslinger på et år, og det er kun sket otte gange siden 1994, at Danmark har holdt sig under grænsen.

Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) understreger, at tilslutningen til børnevaccinationsprogrammet skal øges, og pointerer samtidig, at det netop er baggrunden for, at det nu er muligt for Statens Serum Institut at sende en »venlig påmindelse« til forældre, der har glemt at få deres børn vaccineret.

Sidste år fik 27 danskere diagnosticeret mæslinger, mens hele 84 blev smittet i 2011, da et større udbrud ramte hovedstaden.