Kun hver fjerde virksomhed uddanner lærlinge

Danske virksomheder kunne oprette 33.000 flere praktikpladser til de unge, der står i kø for at få en faglært uddannelse, viser ny undersøgelse. Undervisningsministeren vil nu have sat turbo på oprettelsen af praktikpladser.

33.755 nye praktikpladser. Det lyder som et urealistisk drømmescenarie, men ikke desto mindre er det ifølge en ny undersøgelse en drøm, der meget nemt kan blive til virkelighed, skriver Ugebrevet A4.

Undersøgelsen, som rådgivnings- og analysefirmaet Deloitte har udarbejdet for Undervisningsministeriet, viser, at hvis alle virksomheder med faglært arbejdskraft tog deres tørn af uddannelsesansvaret, ville vi i dag have flere praktikpladser end unge lærlinge. Og dermed ville de lidt over 11.000 unge, der i dag står i kø for at få praktikplads, forsvinde med et trylleslag.

Ifølge undersøgelsen tager tre ud af fire virksomheder ikke ansvar for at uddanne fremtidens arbejdskraft. Kun 23 procent af virksomheder med faglærte ansatte har ifølge Deloittes beregninger ansat lærlinge.

I undersøgelsen anslås det, at 24.816 virksomheder, der i dag har faglært arbejdskraft men ingen lærepladser, sagtens kunne ansætte elever. Dertil kommer, at 2.537 virksomheder, der i dag har elever, godt kunne ansætte en elev eller to mere.

Samtidig viser undersøgelsen, at nogle erhvervsskoler formår at skaffe praktikpladser til mere end ni ud af ti elever, mens andre skoler kun kan skaffe læreplads til omkring halvdelen af eleverne.

Den nye rapport havnede på bordet hos undervisningsminister Christine Antorini (S) i sidste uge. Og hun kalder den for en »positiv overraskelse«.

»Der er i den grad brug for flere praktikpladser, fordi vi med den nye erhvervsuddannelsesreform jo gerne vil have endnu flere unge til at blive faglærte. Derfor er det en opløftende rapport, fordi den viser, at der er masser af muligheder for at skabe flere praktikpladser,« siger Christine Antorini til Ugebrevet A4.

BNB