Kun halvt så mange til at forsørge hver dansker over 65

Europas største befolkningsgruppe vil om mindre end 50 år være de 60 til 64-årige, konkluderer ny rapport. En betydelig aldring i forhold til i dag, hvor den største gruppe er de 35 til 39-årige. Antallet af danskere til at forsørge hver person over 65 vil blive halveret.

42-årige Barbara Maletti er en af de mange italienske kvinder, der ikke gider træde i mødrenes fodspor og ofre alt for familien. »Derfor ender mange af os alene og med at bruge pengene på fitness, middage og rejser. Der er nok også en del egoisme i det,« siger hun. Fold sammen
Læs mere
Foto: Roberto Arcari

Om mindre end 50 år vil den største befolkningsgruppe i Danmark og resten af Europa være mellem 60 og 64 år, hvis ikke de danske og europæiske kvinder begynder at føde betragteligt flere børn, og grænserne åbnes for indvandring.

Det konkluderer den Internationale Organisation for Migration, IOM, i en ny international rapport, der offentliggøres til foråret,

Dermed er der tale om en betydelig aldring i forhold til i dag, hvor de 35-39-årige udgør den største gruppe, understreger IOM-rapporten.

»Europa står over for kæmpe udfordringer,« siger Marek Kupiszewski, demograf hos IOM.

For Danmark vil udviklingen helt konkret medføre, at hvor der i dag er fire mennesker til at forsørge hver dansker over 65 på pension, så vil der i 2052 kun være to, påpeger forfatterne bag rapporten.

Brug for hænder
»Danmark har brug for hænder. Hvis det nuværende befolkningstal og den økonomiske vækst skal opretholdes og fertilitetsraten ikke stiger, så vil der være behov for millionvis af indvandrere over de næste 50 år,« siger Marek Kupiszewski.

Situationen i Skandinavien er endda bedre end i resten af Europa, anfører IOM. På europæisk plan vil der kun være halvanden til at forsørge hver pensionist, og i et land som Italien er forholdet tæt på én til én.

Reformer og stigende fødselsrate er den eneste acceptable løsning, mener Marek Kupiszewski.

»Ingen regering vil acceptere indvandring i den størrelsesorden og på længere sigt vil indvandring heller ikke hjælpe stort,« siger han.

Professor Bent Greve fra Institut for Samfund og Globalisering ved Roskilde Universitet mener imidlertid, at politikerne kun i begrænset omfang kan motivere danskerne til at få flere børn.

»Det er en god ide at skabe bedre og billigere daginstitutioner. Bedre rammer for, at familieliv og arbejdsliv kan hænge sammen er i det hele taget gode motivationsfaktorer. Men grundlæggende kan samfundet ikke ændre så meget på fødselsraten. For i sidste ende hænger ønsket om børn i et rigt land som Danmark ikke så meget sammen med økonomien. Undersøgelser viser faktisk, at den enkelte families økonomiske situation ikke forværres, når den får børn,« siger Bent Greve.

Udgifterne til børnene modsvares ifølge Bent Greve i nogen grad af besparelser på aktiviteter så som biograf- og teaterture, restaurantbesøg og rejser.