Kun »ganske få« vacciner til syge de næste tre-fire uger

Færre borgere i hovedstadsområdet bliver vaccineret de kommende uger, efter at Pfizer/BioNTech har meddelt, at de i denne uge kun kan levere halvt så mange vacciner, som de havde lovet.

Vi ved, at mange gerne vil vaccineres, og at det kan være svært at vente. Men der er desværre brug for tålmodighed i lidt længere tid, lyder meldingen fra regionsrådsformanden til borgmestrene i hovedstadsområdet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix (arkiv)

»Desværre.«

Vi har ikke så mange vacciner, så de næste uger vil der kun være meget få, nye borgere, som bliver vaccineret.

Dét er budskabet fra Region Hovedstaden til syge og til medarbejdere i sundhedssektoren.

I et brev til borgmestrene i regionen skriver formanden for regionsrådet, Sophie Hæstorp Andersen (S), direkte, at man nu går ind i en periode, hvor man skal bruge langt hovedparten af regionens vaccineleverancer til at genvaccinere dem, der allerede har fået første stik af vaccinationen.

»Derfor forventer vi desværre, at der vil være ganske få vacciner til nye borgere i de næste tre-fire uger. Vi ved, at mange gerne vil vaccineres, og at det kan være svært at vente. Men der er desværre brug for tålmodighed i lidt længere tid,« er beskeden til borgmestrene, som hun beder dem om at dele ud i deres system.

Meldingen kommer i forlængelse af, at Sundhedsstyrelsen tirsdag aften oplyste, at der ikke kommer nær så mange vacciner til landet i den kommende tid som forventet.

Det er realiteterne, efter at vaccineleverandøren Pfizer/BioNTech har meddelt, at de kun kan levere halvt så mange vacciner, som de havde lovet i denne uge, hvorefter fordelingen vil være »ujævn« de næstkommende uger, oplyste styrelsen.

Det rammer nogle af de nye målgrupper, der efter beboere på plejehjem og frontpersonale i sundhedsvæsenet stod for tur til at blive vaccineret. Det gælder blandt andet de allerældste borgere over 85 år, og medarbejdere, som ikke har fået den første vaccination endnu.

Det prioriteres således at give beboere på plejehjemmene det andet stik, som skal sikre en beskyttelse på helt op på 95 procent.

Kan ikke få en tid

Det har imidlertid skabt frustrationer, at de centrale myndigheder nåede at sende breve ud til en del borgere med en invitation til at blive vaccineret, men at det alligevel ikke var muligt at booke en vaccinationstid, når det kom til stykket på grund af usikkerhed om leverancerne.

»Det er en virkelig ærgerlig situation, der er opstået. Ældre kan ikke forstå det, at når staten siger, at de skal vaccineres, så kan de ikke komme til alligevel. Derfor er det vigtigt med en klar kommunikation, så folk ikke er bange for, at de bliver glemt,« siger Leila Lindén (S), medlem af forretningsudvalget i Region Hovedstaden.

Regionen understreger også, at man »selvfølgelig« vil være klar til at rulle vaccinerne bredere ud, hvis der pludselig kommer flere vaccineleverancer end forventet.

Region Hovedstaden har desuden taget skridt til at etablere en række lokale »pop-up«-vaccinationstilbud udover de centrale vaccinationscentre for at give ældre og sårbare borgere i eget hjem en bedre mulighed for at blive vaccineret i deres nærområde.

Det tilbud vil der blive arbejdet videre på, bebuder regionsrådsformanden.