"Kun" forurenet drikkevand hos 40.000 københavnere

Kogepåbuddet i København indskrænkes til en del af Nørrebro og Indre By. I resten af byen har vandet slet ikke været forurenet.

Foto: Google Maps / Københavns Kommune
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavnere i en del af Nørrebro og Indre By skal fortsat koge vandet efter at prøver har vist, at drikkevandet indeholder bakterier, der sandsynligvis stammer fra regnvand.

Det oplyser Københavns Kommune i en pressemeddelelse.

Resultaterne af de mange prøver, som Københavns Energi tog i byens ledningsnet fredag, viser, at vandforureningen i København alene berører en del af Nørrebro og indre by:

Det område, der afgrænses af Tagensvej, Jagtvej, Åboulevarden og Nørre Farimagsgade. Du kan se området på kortet her:

I dette område skal drikkevandet fortsat koges. Men vandet fra det forurenede område ikke bliver opblandet med drikkevand til andre dele af byen, så alle de tidligere berørte områder af byen - dvs. resten af Københavns og Frederiksberg Kommuner - har slet ikke været forurenet.

Kilden er ikke fundet

Smittekilden til vandforureningen i København er endnu ikke fundet. Men de underjordiske vandbeholdere, som hidtil har været anset som mulig smittekilde, kan nu udelukkes.

- De leverer vand til hele København. Men der er tale om en lokal forurening på Nørrebro, siger Astrid Skotte fra Københavns Energi.

Hun tilføjer, at resultaterne af de seneste prøver viser, at indholdet af bakterier er faldet markant.

De første prøver, der gav anledning til alarmen, viste 34 bakterier per 100 ml vand. Nu er det samme tal faldet til en eller to bakterier.

- Nu skyller vi rørene igennem de næste par timer. Vi har åbnet for brandhanerne i området, og så tager vi nye prøver bagefter, siger Astrid Skotte.

Svaret på det næste hold prøver ventes så at være klar søndag eftermiddag.

Selvom det berørte område er blevet meget mindre, er der stadig mange mennesker, der må koge vandet. Der bor 40.000 mennesker indenfor det ramte område.