Kun få vaccineres mod alvorlig sygdom

Vaccine kan forhindre ni ud af ti alvorlige tilfælde af diarre hos børn, viser undersøgelse. Dansk Pædiatrisk Selskab vil gøre vaccinen gratis.

Foto: Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvert år indlægges over 1.000 danske småbørn på sygehuset med voldsomme opkastninger og diarre, der er fremkaldt af den ekstremt smitsomme rotavirus. Nogle af børnene bliver så dårlige, at de må have væske i drop, men flertallet kunne helt have undgået indlæggelse.

Rotavirus kan nemlig forebygges effektivt med vaccination: Nye undersøgelser viser, at op mod 93 procent af de alvorlige tilfælde af børnediarre kunne undgås ved at give munddråber til spædbørn.

Men selvom rotavirusvaccinen har været tilgængelig i over tre år i Danmark, bruges den stort set ikke herhjemme, viser Berlingske Tidendes tal.

»Danske forældre er desværre ikke ret godt informeret om muligheden, og barnet skal vaccineres, inden det er tre måneder gammelt,« siger, overlæge Blenda Böttiger fra virologisk afdeling på Statens Serum Institut

Ingen tilskud

Der er to godkendte rotavirus-vacciner i Danmark, Rotarix og RotaTeq. Tal oplyst af producenterne Glaxo-Smith-Kline og Sanofi-Pasteur viser, at i hele år 2009 blev blot lidt over 400 børn vaccineret mod rotavirus. En fødselsårgang er på 60.000 børn.

De fleste småbørnsforældre vil ellers kende den synkende fornemmelse i egen mave, som ledsager telefonopkaldet fra vuggestue eller dagpleje om, at barnet har fået diarre og skal afhentes omgående for at passes hjemme i flere dage.

Anslået er der 50.000 rotavirus-tilfælde om året hos danske småbørn - med et ukendt antal forældre-fraværsdage til følge. Statens Seruminstitut skriver om rotavirus, at »de samfundsøkonomiske udgifter ved behandling af syge børn og ved forældres fravær fra arbejde skønnes at være betydelige«.

Det offentlige yder ikke tilskud til diarre-vaccinen, og det koster 1.200-1.500 kroner at få sit barn vaccineret mod rotavirus, hvis man vælger at gå til egen læge og selv betale.

Få bivirkninger

En ny international gennemgang af de to vacciner mod rotavirus viser, at de i betydelig grad kan forhindre børnediarre, især de alvorlige tifælde, der kan ende med sygehusindlæggelse. Samtidig viser undersøgelserne, at vaccinerne ikke har alvorlige bivirkninger.

Dansk Pædiatrisk Selskab har netop anbefalet at gøre rotavirus-dråberne til en del af det gratis børnevaccinationsprogram.

Centerchef i Sundhedsstyrelsen Else Smith, der også er formand for vaccinationsudvalget, siger, at rådet har rotavirus på dagsordenen ved sit møde om tre uger og skal afveje de tekniske og medicinske vurderinger ved at indlemme vaccinen i børnevaccinations-programmet.

»Hvis en vaccine er godkendt i Danmark, så virker det for den enkelte. Men desværre er det ikke så simpelt at vurdere effekten ved at udbrede en vaccine til hele befolkningen,« siger centerchef i Sundhedsstyrelsen Else Smith. En af følgerne af at give rotavirus-vaccine til alle børn kunne være, at andre typer af virussen vinder frem, som vaccinerne ikke dækker.

Selvom udvalgets overvejelser ender med en anbefaling, er det dog i sidste ende en politisk beslutning, om en af de to vacciner fremover skal være gratis eller fortsat være betalingsydelse.