Kun få landmænd søger tilskud til at beskytte natur

Det går trægt med at få landmænd til at søge støtte til at braklægge områder ned til søer og åer. Enhedslisten vil tvinge en braklægning igennem.

De har endnu et par dage til at få sendt ansøgningen af sted. Men indtil videre er det ikke mange landmænd, der har brugt tid på at søge om tilskud til at braklægge områder ned til søer og åer.

På tirsdag udløber fristen for at søge støtte til at holde større afstand til åer og søer, når landmændene gøder og pløjer, og lige nu har færre end 100 landmænd søgt om støtte. I alt er der søgt om støtte til at braklægge et område på 223 hektar, oplyser Kresten Skrumsager fra Direktoratet for FødevareErhverv.

Planen om at braklægge brinker og bredder er et led i Vandmiljøplan III, hvor målsætningen er 25.000 hektar sprøjtefri randzoner langs åer og søer inden 2009. Et notat fra Fødevareministeriet viser, at 6300 hektar i dag er registrerede som sprøjtefri områder ned til vandløb og søer.

Enhedslistens Per Clausen mener, det er på tide at gøre op med frivilligheden i ordningen. Han vil i stedet tvinge landmændene til at braklægge områderne, så færre næringsstoffer udvaskes.

/ritzau/