Kun én udlænding er udrejst fra omstridt udrejsecenter

Regeringens omdiskuterede Udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland skulle være sidste stop i Danmark og sikre en hurtig og effektiv udsendelse af bl.a. afviste asylsøgere, men sådan er det ikke gået hidtil.

Det tidligere åbne fængsel Kærshovedgård udenfor Ikast skal efter planen huse afviste, udviste asylansøgere. Her ses Kærshovedgård onsdag middag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Henning Bagger
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Knap et år efter åbningen i marts i fjor er status, at blot én udlænding er udrejst. Samtidig har 21 af beboerne fået ophævet deres opholdspligt og dermed grønt lys til at flytte fra udrejsecentret, oplyser Udlændingestyrelsen. I nogle af tilfældene skyldes det, at de har fået genoptaget deres asylsager ved Flygtningenævnet. Det skriver Jyllands-Posten.

Martin Henriksen, Dansk Folkepartis udlændingeordfører, er utilfreds med udviklingen. Han mener, at udrejsecentret ikke lever op til sit navn. Når myndighederne giver 21 udlændinge lov til at flytte derfra, modarbejder det de politiske intentioner bag oprettelsen af udrejsecentret, fordi det sænker motivationen hos udlændingene til at samarbejde om deres udsendelse, mener han.

»Det sender det signal, at hvis man bare gør sig besværlig, trækker tiden og klager, så har man alligevel en chance for at få lov at blive i Danmark. Jeg synes, at ministeren (udlændingeminister Inger Støjberg (V), red.) skal tage fat på sit system og få strammet op,« siger Martin Henriksen til Jyllands-Posten.

DF’eren foreslår, at man frihedsberøver alle afviste asylsøgere, indtil de kan hjemsendes.
Socialdemokraternes udlændingeordfører, Dan Jørgensen, efterlyser også handling fra regeringen, som han kalder »sløv«, når det kommer til at sende uønskede udlændinge ud af landet.

»Langt flere burde rejse ud,« siger han.

Udlændingeminister Inger Støjberg vil ikke blande sig i, hvor mange udlændinge der får ophævet deres opholdspligt på Kærshovedgård.

»Det er udlændingemyndighederne, der vurderer, om der er grundlag for at genoptage en asylsag, og jeg må ikke blande mig i konkrete asylsager,« udtaler ministeren i en skriftlig kommentar til Jyllands-Posten.

Hun peger på, at der generelt de seneste år er sket fremskridt med at udsende udlændinge uden opholdstilladelse. Der var dog et lille fald i antallet af udrejste afviste asylsøgere fra 2015 til 2016, erkender Inger Støjberg.

Udrejsecentret er blevet kaldt en dansk udgave af en koncentrationslejr, og regeringen er blevet hårdt kritiseret for at isolere udlændinge på den midtjyske hede langt fra deres netværk.