Kun en enkelt borgmester er klar til dialog om udrejsecenter

Som den eneste borgmester, der deltager i en rundringning, erklærer nordjysk borgmester sig rede til at overveje et udrejsecenter i sin kommune – han stiller dog en række betingelser.

Langelændere demonstrerede på Christiansborg Slotsplads mod regeringens forslag om et udrejsecenter for kriminelle udvisningsdømte på Langeland. Nu er en nordjysk borgmester klar til at gå i dialog om et mindre udrejsecenter i hans kommune. Fold sammen
Læs mere
Foto: Tobias Kobborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I Hjørring Kommune er et flertal i byrådet parat til at gå i dialog med regeringen om oprettelsen af et nyt udrejsecenter. Det sker dog ikke uden betingelser, oplyser borgmester Arne Boelt (S) til TV 2, der har foretaget en rundringning til 71 af landets i alt 98 borgmestre.

Regeringen blev mødt med store protester i lokalbefolkningen, da planen om at etablere et udrejsecenter ved Bagenkop på Langeland blev offentliggjort midt i maj. Så store, protester, at regeringen skrottede planen efter mindre end en uge.

Det ser dog ikke ud til, at et udrejsecenter vil blive mødt med større begejstring andre steder i landet. Ifølge TV 2 ønsker langt størstedelen af borgmestrene i rundringningen på ingen måde at tale om et udrejsecenter i deres kommune.

Arne Boelt er altså den eneste, der svarer ja til at overveje et udrejsecenter. Han vil dog ikke tage imod alle 130 udvisningsdømte beboere, der skal flyttes fra det nuværende Kærshovedgård ved Ikast, men maksimalt 25. Dermed ønsker han, at beboerne fordeles ud på flere kommuner.

»Det er svært at spise en elefant, men hvis man deler den op, kan det være, at man kan æde den,« siger han til TV 2.

Derudover kræver borgmesteren, at der skal være styr på sikkerheden, at beboerne på udrejsecenteret skal arbejde på for eksempel et landbrug, og at der skal være tidlig og god dialog mellem regeringen og lokalsamfundet.

Den socialdemokratiske udlændingeordfører, Rasmus Stoklund (S), kalder forslaget for sympatisk, men understreger, at regeringen ikke vil sprede de udvisningsdømte over flere lokaliteter i landet.

»Vi skal ikke have skabt utryghed i alle mulige forskellige områder af Danmark,« siger han til TV 2.