Kun det bedste er godt nok

Den bedste far, bror, kæreste og direktør. Johan Bülow vil være den bedste til alt, hvad han gør. Han har lige solgt majoriteten i sit livsværk, for forretningen skal være endnu større.

Johan Bülow. Lakrids by Johan Bülow A/S Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et lakridseventyr. Sådan kan man beskrive rejsen, som den 32-årige iværksætter Johan Bülow har været på med virksomheden Lakrids by Johan Bülow.

Fra virksomhedens fødsel for ni år siden i kogende lakridsgryder i hjembyen Svaneke på Bornholm til knap 200 ansatte, salg af gourmetlakrids i 20 lande og ugens nyhed om, at lakridsmageren har solgt majoriteten i selskabet til den svenske kapitalfond Valedo,

I disse dage er det næsten umuligt at få fat på Johan Bülow. Og det er der en god grund til. I kølvandet på salget er han nemlig taget tilbage til sin barndomsø.

Her bygger han sandslotte med sine to børn og er sammen med sin mor, sine yngre brødre og hustruen, Sarah Askari. Det fortæller Johan Bülows mor, glaspusteren Pernille Bülow, da Berlingske fanger hende på telefonen.

»I år har han trukket stikket fuldstændigt, for han var godt klar over, at han ville blive bombarderet efter salget. Efter flere måneders intenst arbejde og forhandlinger har han bare haft lyst til at få ro på,« siger hun.

Siden Johan Bülow fik børn, er han og hustruen kommet på Bornholm hver eneste sommer, fortæller Pernille Bülow. Her handler det om at grille og fange fisk. For familien og virksomheden er det vigtigste i Johan Bülows liv, siger hun. Men med arbejdsuger, han tidligere har sat til over 100 timer, kan det være svært at prioritere begge dele.

»Når en person, der vægter familien så meget, som Johan gør, samtidig bruger så meget tid på sit arbejde, kan det selvfølgelig konflikte i perioder. Men jeg synes, han formår at være far og mand samtidig. Fordi han vil det. Han har sin familie, og han har sin virksomhed, og det er der, han lægger sit krudt,« siger hun.

»Men det er også sådan, han selv er vokset op. Jeg har haft sæsonarbejde, hvor jeg har knoklet igennem hele sommeren og har måttet samle det tabte op over vinteren,« siger Pernille Bülow.

En dårlig taber, der vil være verdensmester

Men hvem er manden bag lakridsen? Og hvordan er han endt med at gøre sin iværksætterdrøm til virkelighed?

Spørger man Johan Bülows 23-årige lillesøster, Emma Bülow, er svaret, at storebroderen besidder et gåpåmod og en vilje af en anden verden.

»Johan ville selv sige, at han beundrer postbuddet, der sætter sig op på cyklen hver dag og laver det samme i 20 år og har det godt med det. At arbejde for at tage hjem. For Johan er det anderledes. Det driver ham at udvikle sig hver eneste dag,« siger Emma Bülow, der til daglig arbejder for sin storebror, hvor hun hjælper virksomhedens sælgere og distributører rundt om i verden.

Johan Bülow Fold sammen
Læs mere

Hun har arbejdet på Johan Bülows lakridsfabrik i Hvidovre de seneste tre år. Men hun har arbejdet for sin storebror meget længere. I lakridsbutikken, han åbnede i Svaneke, har Emma Bülow klippet lakridser i hånden. Og op gennem deres barndom har hun og familien hjulpet med at forløse hans idéer.

Og dem har der været mange af, fortæller Emma Bülow. Fra Mobildiskotek, kiosk, bagelshop til konfiskerede vareprøver fra moderens glasværksted, som søskendeparret solgte på Svaneke torv. Men kronen på værket var ideen til lakrids, som voksede frem i hjembyen på Bornholm.

»Johan har altid sat mange skibe i søen. Men han har også altid haft stor opbakning hjemmefra. Alle var med, min mor, far og Johans kæreste (Sarah Askari, red.) har hjulpet ham. Selvfølgelig var lakridsen Johans projekt, men han har haft opbakningen fra os,« siger hun.

Mennesker, der elsker at vinde, hader ofte at tabe. Sådan er det også med Johan Bülow. I barndomshjemmet var unge Bülow en dårlig taber, uanset om det gjaldt matador eller badminton, fortæller søsteren.

»Johan vil være den bedste til alt. Den bedste bror, den bedste far, den bedste leder. Det har altid været sådan,« siger hun.

Han vil male verden sort

Da nyheden om salget af Lakrids by Johan Bülow kom ud mandag, lød begrundelsen, at virksomheden har vækstambitioner, der strækker sig langt ud over landets grænser.

»Det har været vigtigt for mig at sikre virksomhedens videre vækst med en partner, der har prøvet flere af de tiltag, vi står over for at skulle gennemføre i de kommende år. I Valedo har vi fundet en partner, der bakker fuldt op om vores strategi, tilgang til kvalitet og idé om, at hele verden kan lære at elske lakrids,« udtalte Johan Bülow i pressemeddelelsen.

Beslutningen om at sælge majoriteten i sit skaberværk bunder ikke i en lyst til at trække sig tilbage. Snarere tværtimod mener Emma Bülow. Det er en beslutning spundet ind i ambition, tror hun. Derfor forbliver Johan Bülow også virksomhedens direktør.

»Selvfølgelig er det svært at give slip på et hjertebarn. Men Johan vil have et endnu større eventyr. Han vil male hele verden sort. Der skulle flere økonomiske og menneskelige kræfter til for at indfri den drøm,« siger hun.