Kun 57 procent af Danmarks gravide er vaccineret: »Vil I ikke godt genoverveje at tage imod vaccinen?«

Andelen af gravide kvinder, der er vaccineret mod covid-19, ligger betydeligt under landsgennemsnittet. Antallet af både dødfødte børn og alvorligt syge gravide stiger brat, og det får nu formanden for landets fødselslæger til at rette en indtrængende opfordring til de gravide, der endnu ikke er vaccinerede.

I perioden fra juni til november sidste år havde Danmark bare otte svært syge gravide med covid-19. Herunder et tilfælde, hvor et barn mistede livet. I samme periode i år er tallet steget til 31 svært syge gravide, og 11 børn har mistet livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

57 procent af landets gravide kvinder er i øjeblikket vaccineret mod covid-19. Det er en betydeligt lavere andel end landsgennemsnittet, hvor 76 procent af befolkningen er færdigvaccinerede.

Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen, samtidig med at antallet af både alvorligt syge gravide og dødfødte børn som følge af covid-19 stiger.

Derfor bekymrer den lave andel af vaccinerede gravide Annemette Wildfang Lykkebo, der er ledende overlæge ved Kolding Sygehus samt formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi, som repræsenterer landets fødselslæger, og som har indsamlet de nye tal på gravide med covid-19.

»Vi ved, at vaccinen er lige så sikker for gravide, som den er for den øvrige befolkning. Hundredetusinder af kvinder er blevet vaccineret, og der har ikke været indberetninger om alvorlige bivirkninger,« siger Annemette Wildfang Lykkebo til Berlingske.

Hun opfordrer de gravide, der endnu ikke er vaccinerede, til at booke tid til første stik hurtigst muligt:

»Vil I ikke godt genoverveje at tage imod vaccinen? Det er den bedste måde, I kan beskytte jer selv og jeres barn,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Tallene fra Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi blev første gang præsenteret fredag i magasinet Ugeskriftet, som udgives af Lægeforeningen.

Hvor Danmark i perioden fra juni til november sidste år havde bare otte svært syge gravide med covid-19, er tallet for samme periode i år steget til 31 svært syge gravide.

I de 31 sager har 11 børn har mistet livet. Heraf var ni børn dødfødte, mens to børn døde af komplikationer kort tid efter fødslen. I sagerne fra efteråret 2020 mistede kun ét barn livet.

»Det er foruroligende, at der pludselig er så mange flere syge gravide og dødfødte børn,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Statsminister Mette Frederiksen (S) under pressemøde om status på coronasituationen 1. december 2021. Fold sammen
Læs mere
Foto: Philip Davali.

Begyndte først at vaccinere i juli

Når kun 57 procent at de gravide kvinder i Danmark er vaccinerede, skyldes det ikke mindst, at coronavacciner først blev frigivet til gravide og ammende i juli i år, over et halvt år efter de første stik til den øvrige befolkning kort før nytår.

»Jeg tror, at andelen af vaccinerede er lavere, fordi vaccinen først blev tilbudt til gravide fra midten af juli. I Danmark tog vi jo vores forbehold og ventede længe, fordi vi ville være sikre på, at vaccinen var sikker for gravide,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

Og mens hun havde håbet, at den lange ventetid kunne forvisse skeptiske gravide om, at coronavacciner var sikre for gravide, kan det i nogle tilfælde have den modsatte effekt, vurderer hun.

»Jeg troede jeg egentlig, at ventetiden ville bestyrke de gravide i, at vaccinen nu var sikker. Men jeg hører også om gravide, der hæfter sig ved, at vi i Danmark jo var usikre i så lang tid og som derfor er i tvivl om, hvorvidt vaccinen rent faktisk er sikker for gravide nu,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.

»En anden medvirkende årsag er, at gravide generelt passer meget godt på dem selv og deres ufødte barn. De er mere skeptiske over at indtage medicin. Det er overordnet set en god ting, at man har omtanke for det lille barn, men i denne konkrete situation har en negativ effekt,« siger hun.

Blandt de gravide, der bliver alvorligt syge, er kun 6,5 procent vaccineret mod covid-19.

Siden juli måned har Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi sammen med Sundhedsstyrelsen anbefalet gravide at blive vaccineret.

»Nu kan vi se, at når gravide bliver smittet, så kan det have alvorlige konsekvenser, specielt for de uvaccinerede. Så nu er det ikke bare en anbefaling; det er en kraftig anbefaling,« siger Annemette Wildfang Lykkebo.