Kulilte tog livet af russisk sømand i Fredericia

Ingen så det komme, og ingen så det ske. Heller ikke dem selv. Lastrummet på fragtskibet Lady Irina ved Fredericia endte med et kræve livet af en russisk sømand og indlægge fire andre. To endte i trykkammer.

Skibet Lady Irina, hvor en person omkom og fire andre blev indlagt Fold sammen
Læs mere
Foto: Erling Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De andre om bord på skibet begyndte søndag aften langsomt at undre sig, da en 41-årige sømand ikke dukkede op, efter han var gået ned i lastrummet på skibet, der var på vej fra Holland til Rusland med lasten fuld af træpiller.

Han var selv gået derned, men han kom aldrig op igen. Fire andre mænd på fragtskibet besluttede sig derfor til sidst for at gå ned i lastrummet for at lede efter ham. Men også de forsvandt dernede.

Da ingen af de fem søfolk dukkede op fra lastrummet igen, slog de andre besætningsmedlemmer alarm omkring klokken 22 søndag. Iført sikkerhedstøj og dykkermasker bevægede redningsfolk sig derned og fandt frem til de fem mænd. En duftløs, smagløs og farveløs gas havde slået dem ud. Og selvom de prøvede, lykkedes det dem ikke at redde dem alle. Den 41-årige sømand endte med at miste sit liv i lastrummet.

Tidligere var der tvivl om, hvad der kunne have været årsagen til, at de fem besætningsmedlemmer blev så syge. Men undersøgelser viste, at det var den duftløse gasart, der stod bag. 

- Brandvæsenet har efterfølgende målt et forhøjet niveau af kulilte i lastrummet. Og den dør man desværre af, siger vagtchef hos Sydøstjyllands Politi, Bent Hedeager Nielsen, til bt.dk.

De fire andre russiske sømænd, der var gået ned for at finde den 41-årige, blev alle indlagt på Kolding Sygehus. Men to af dem var blevet så forgiftede af kulilten, som kan dræbe ved indånding, at de blev sendt videre til Rigshospitalet for at komme i trykkammer-behandling. 

Deres tilstand er uændret, men de er alle uden for livsfare.

Fragtskibet, der er hollandsk ejet, bliver nu undersøgt af Havarikommissionen, der skal klarlægge arbejdsulykken.