For første gang kører Københavns Universitet, KU, en kampagne, som henvender sig til kommende studerendes forældre.
»Søger din datter eller søn ind på universitetet?« spørger den, og med ét klik bliver man ledt ind på KUs »forældreguide«, hvor det er muligt at finde information om alt fra studievalg til optagelse og bolig i København. Formålet er at kvalificere forældrenes vejledning.
»Vi ved, at halvdelen af de nye studerende ser deres forældre som den vigtigste sparringspartner, når det kommer til at vælge uddannelse. Derfor betragter vi forældrene som en vigtig målgruppe at kommunikere til, for vi vil gerne klæde dem bedst muligt på til at vejlede deres barn,« siger chefkonsulent på KU, Pernille Kindtler, som fastslår, at KU selvfølgelig også har kampagner møntet på de kommende studerende selv.
Hun oplever, at forældre er meget involverede i og har mange spørgsmål til deres barns studievalg og optagelsesproces.
»Vi har set en stigning i aktiviteten på siden, efter vi har kørt annoncerne, og det er præcis, hvad vi håbede på. At forældre bliver opdateret på, hvordan det nu er med dét der optagelse og studieliv, inden de begynder at vejlede deres barn,« siger Pernille Kindtler.
Far og mor er vigtigst
Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier (CUR), mener, at Københavns Universitet rammer rigtigt, når det målretter kampagne- og oplysningsmateriale til forældre.
»Københavns Universitet har fanget, at forældrene er super-super-vigtige, når det drejer sig om børnenes uddannelsesvalg. Der er ikke så meget uddannelsesvejledning på ungdomsuddannelserne, så forældrene er de primære uddannelsesvejledere i dag, og derfor er det fornuftigt at give dem redskaber til at kunne hjælpe deres børn bedst muligt,« siger Søren Østergaard. For nylig spurgte CUR 3.000 unge på ungdomsuddannelserne om, hvem de taler studievalg med, og også her blev far og mor fremhævet som den foretrukne sparringspartner.
»Over halvdelen af de unge lægger vægt på, at det er vigtigt for dem at tale med forældrene om fremtiden. Det er langt vigtigere for dem end at tale med deres kammerater om det. De unge vokser op sammen med jævnaldrende, der søger de samme svar på de samme spørgsmål, så de har brug for at tale med nogle mere erfarne mennesker,« siger Søren Østergaard.
Ingen forældrestrategi på AU
På Aarhus Universitet, AU, har man ikke planer om at målrette kampagner mod nye studerendes forældre, men vil i stedet koncentrere sig om de studerende selv.
»Der er god grund til at sigte mod forældrene, men vi har valgt udelukkende at holde fokus på ansøgerne. Det er en stor beslutning at påbegynde et studie, og det skal føles rigtigt, så derfor er det primært den studerende, vi har i centrum i vores kampagner,« siger Berit Eika, der er prorektor på AU.
Hun er klar over, at de unge i høj grad rådfører sig med deres forældre og byder også forældre velkomne på Aarhus Universitet. Deciderede kampagner rettet mod far og mor er dog »ikke vores strategi«, siger Berit Eika, som i stedet regner med, at AUs plakater rundt omkring i bybilledet bliver set og diskuteret af forældre med deres børn.
Men oplever I ikke, at forældre har svært ved at vejlede deres barn om studievalg og -optag?
»Jo, men det er heller ikke nødvendigvis en forældreopgave. De kan være gode sparringspartnere, men vi opfordrer til, at man bruger vores vejledere og nuværende studerende til at fortælle om, hvad det vil sige at læse et fag, og hvilke karrieremuligheder et studie fører med sig,« siger Berit Eika.