KU samarbejder med mulige »voldtægtsuniversiteter«

Københavns Universitet har udvekslingsaftaler med 11 af de i alt 86 amerikanske universiteter, som det amerikanske justitsministerium efterforsker for at sylte voldtægtssager.

Delta Tau Delta-broderskabet på Wabash College i universitetsbyen Crawfordsville, Indana, holder til i Cole Hall – et typisk eksempel på de store ejendomme, broderskaberne råder over. Her døde en førsteårs­studerene af druk tidligere på året. Foto: A.J. Mast/New York Times Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Berlingske skriver i dag, at justitsministeriet i USA er i gang med at efterforske 86 amerikanske universiteter for at overtræde en af grundlovene i amerikansk ligestillingslovgivning, den såkaldte »Title IX«, der forbyder kønsmæssig diskrimination.

Loven påbyder universiteter at slå hårdt ned på seksuelle overgreb, men beretninger fra kvindelige studerende, der er blevet voldtaget på campus af mandlige medstuderende for efterfølgende at få deres overgreb dysset ned af universitetet selv, vidner om, at flere universiteter i USA ikke overholder loven, men er mere optagede af at pleje et image udadtil.

Af de i alt 86 universiteter, der netop nu efterforskes, har Københavns Universitet, KU, en udvekslingsaftale med 11 af dem.

Danske studerende risikerer dermed at tilbringe et semester i et uddannelsesmiljø, hvor seksuelle overgreb fejes af bordet og ties ihjel, og det er ledelsen på KU opmærksom på.

»Vi tager sagerne meget alvorligt og følger situationen nøje. Vi har løbende dialog med de pågældende universiteter, og vi vil rådgive studerende, som henvender sig,« siger Trine Sand, områdeleder for internationale uddannelser på Københavns Universitet.

Hun fortæller, at KU indtil videre har sendt en mail til de samarbejdsuniversiteter, der efterforskes, hvori KU spørger til, hvad der sker i forhold til efterforskningen, og hvordan universiteterne informerer danske udvekslingsstuderende om situationen.

Københavns Universitet har ikke kontaktet de studerende, der er netop nu er på udveksling på et af de 11 samarbejdsuniversiteter, der efterforskes af det amerikanske justitsministerium.

»Vi kontakter ikke studerende lige nu og her. Først når vi kender efterforskningens resultat, tager vi stilling til, om det skal påvirke vores samarbejde,« siger Trine Sand.

Formand i Danske Studerendes Fællesråd, Jakob Ruggaard, er rystet over, at flere amerikanske universiteter efterforskes for systematisk at have dækket over seksuelle overgreb på kvindelige studerende.
.
»Jeg synes, at danske universiteter skal sende et klart signal til de pågældende amerikanske universiteter om, at de her anklager er ekstremt alvorlige, og at nu skal alt frem i lyset, så efterforskningen får så gode vilkår som muligt,« siger Jakob Ruggaard.

 

Hvis resultatet af efterforskningen er, at danske universiteter samarbejder med et universitet, der systematisk dysser voldtægtssager ned, må det ikke gå uset hen.

»Hvis efterforskningen viser, at universiteter i USA har holdt hånden over voldtægtsmænd, så skal det have konsekvenser for samarbejdet. Det er hverken meningsfuldt eller fornuftigt at opretholde en aftale med universiteter, der systematisk dækker over voldtægt,« siger Jakob Ruggaard.

De 11 universiteter er:

Arizona State University

Boston University

University of Alaska

University of California, Berkeley

University of California, Los Angeles

University of Idaho.

University of Massachusetts, Amherst.

University of North Carolina.

University of Southern California.

University of Wisconsin.

Washington State University.