KU: Regeringens uddannelsesregnestykke går ikke op

580 studerende skal uddannes, uden der er afsat penge til det på Københavns Universitet, meddeler prorektor Lykke Friis. Regeringens uddannelsesloft hænger ikke sammen, siger hun.

Regeringens uddannelsesloft, der skærer 2.365 studiepladser væk på landets universiteter, kommer til at betyde, at 580 nuværende studerende skal uddannes på Københavns Universitet i 2017, uden at der er afsat penge til det. Det siger Lykke Friis, prorektor for uddannelse på Københavns Universitet.

Regeringens nye loft over antallet af studiepladser kommer dermed til at ramme studerende, der har retskrav på en kandidatuddannelse.

»Regnestykket går ikke op. Med mindre vi ser bort fra retskravet og nægter de studerende en kandidatuddannelse, er vores eneste mulighed at tage pengene fra de øvrige studerende. Det forringer uddannelserne for alle,« siger Lykke Friis i en pressemeddelelse.

Uddannelsesloftet kommer primært til at ramme uddannelser inden for sprogfag, æstetiske fag samt medier og kommunikation. Alle disse studieområder skal optage 30 procent færre på kandidatstudiet.

En af konsekvenserne for studiestederne er, at man kun får bevillinger for det antal kandidatstuderende, der ligger under regeringens loft.

Københavns Universitet forventer konkret, at man kommer til at mangle 65 millioner kroner til de 580 studerende.

»Regeringens forslag bringer både universitetet og de studerende i en uholdbar situation. Hvordan forestiller regeringen sig, at universiteterne skal sikre uddannelser af høj kvalitet samtidig med, at der fjernes millioner fra sektoren, fordi regeringen gennemfører et indgreb med tilbagevirkende kraft?« spørger Lykke Friis.