KU fyrer spiondømt professor

Københavns Universitet fyrer den finske professor Timo Kivimäki, efter han er blevet idømt en fængseldom for spionage.

Den finske professor Timo Kivimäen blev kendt skyldig i spionage mod Danmark for Rusland i Retten i Glostrup 31. maj 2012. Fold sammen
Læs mere
Foto: ERIK REFNER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Københavns Universitet fyrer professor Timo Kivimäki efter, at han er idømt fem måneders fængsel for overtrædelse straffelovens paragraf 108, stk. 1, den såkaldte milde spionageparagraf, oplyser universitet i en pressemeddelelse.

- Københavns Universitet har vurderet, at fortsat ansættelse som professor på universitetet er uforeneligt med at være idømt fem måneders fængsel efter straffelovens paragraf 108, stk. 1, udtaler dekan Troels Østergaard Sørensen fra Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, hvor Kivimäki har været ansat.

Timo Kivimäki har været suspenderet fra sit job på Københavns Universitet, siden PET anholdt ham i et S-tog 8. september 2010.

Retten i Glostrup afgjorde i maj, at Timo Kivimäki begik spionage, da han i perioden 2002-2010 flere gange mødtes med russere i Danmark og videregav oplysninger mod kontante beløb på cirka 20.000 kroner om året.

Kivimäki har, siden sagen blev offentligt kendt, hævdet, at de fire russere, som han jævnligt mødtes med, var ambassadeansatte og ikke agenter, som anklagemyndigheden og Politiets Efterretningstjeneste (PET) har sagt.

Den 49-årige professor har desuden ikke valgt at anke straffen på fem måneders fængsel.

Københavns Universitet oplyser, at man er i dialog med PET for fremadrettet at få præciseret, hvilke kontakter forskere kan have med blandt andet udenlandske ambassader, og hvilke opgaver forskerne kan løse uden at komme i konflikt med straffelovens spionageparagraffer.