KU-fusion mødt med skepsis

Organisationen Landbrug & Fødevarer frygter, at den store plan om fusionere de natur- og sundhedsvidenskabelige fakulteter på Københavns Universitet kan føre til en "markant svækkelse af det danske fødevareerhverv".

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den store og indflydelsesrige organisation Landbrug & Fødevarer (L&F) ser med skepsis på Københavns Universitets plan om at fusionere de natur- og sundhedsvidenskabelige fakulteter fra fire til to.

Organisationen er bekymret for den del af planen, der handler om at veterinær-området bliver skilt fra de øvrige landbrugs- og fødevareerhverv på KU og placeres i det fakultet, der kommer til at hedde Det Medicinske Fakultet.

 Sker det, vil det ifølge L&F betyde en "markant svækkelse af det danske fødevareerhverv og Danmarks globale styrkeposition på fødevareområdet".

- Vi er meget bekymrede for, at veterinærdelen ender med at ligge i sundhedsfakultetet. Hvis fødevareområdet bliver spredt ud på flere fakulteter, og væsentlige dele af fødevareområdet isoleres som en professionsuddannelse på Det Medicinske Fakultet, går en stor del af sammenhængskraften tabt, og vores unikke, globale styrkeposition forringes, siger Asbjørn Børsting, der er formand for L&Fs forskningsudvalg og adm. direktør i DLG:

- Det er vigtigt at holde sammen på hele fødevareområdet. Husdyrproduktion har i de senere år flyttet sig i retning af en helhedsorienteret tilgang til husdyrproduktion. Produktionsøkonomi, husdyrenes sundhed, dyrevelfærd, bæredygtighed og produktkvalitet. Fødevarekæden standser ikke ved det enkelte dyr, men er forbundet hele vejen fra bord til jord. De sidste år har der været udfoldet store bestræbelser for at styrke forebyggelses- og rådgivningssiden inden  for dyrlægeområdet, og det arbejde skal vi fortsætte.

KUs ledelse orienterede tidligere i dag medarbejderne på de berørte fakulteter om planen, og den blev modtaget med blandende følelser på Det Naturvidenskabelige Fakultet, oplyser professor Carsten Rahbek.

- Der er generelt to holdninger. Den ene er lidt usikkerhed på, hvad det skal betyde, og om det kommer til at gå for hurtigt. Hvilket dog ikke er det samme som en negativ holdning, siger han:

- Den anden er, at omorganiseringen skal være begrundet i faglige sammenhænge. Ikke organisatoriske eller forskningspolitiske.