Ks grønne krav får lunken modtagelse i rød blok

Det Konservative Folkepartis grønne krav til regeringen modtages ikke med stor jubel af oppositionen, der dog er klar til aftale uden om regeringen.

Formand for de konservative, Søren Pape Poulsen, kræver, at der skal sættes flere penge af til miljøvenlige tiltag.  Fold sammen
Læs mere
Foto: Claus Bech
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der er lutter åbne døre for Det Konservative Folkeparti hos oppositionen, hvis partiet vil lande en grøn aftale uden om blå blok. Men ellers er begejstringen over de Konservatives krav om miljøvenlige tiltag til at overse.

»Der er desværre tale om alt for små skridt i den rigtige retning,« siger Socialdemokraternes miljøordfører, Simon Kollerup.

I gårsdagens Berlingske krævede den konservative formand, Søren Pape Poulsen, at der sættes flere penge af til miljøvenlige tiltag med den kommende naturpakke, som regeringen skal forhandle på plads efter påske. Det skal ske som kompensation for landbrugspakken, der, som tidligere beskrevet i Berlingske, vil indebære en større udledning af kvælstof til vandmiljøet, end regeringen ellers tidligere har lovet. Ifølge K-formanden skal kravene være imødekommet inden 14 dage, ellers vil partiet selv fremsætte sit forslag i Folketinget.

Både Socialdemokraterne og de Radikale er positivt indstillede over for en aftale uden om regeringen. »Vi vil stemme for alt, der kan løfte den grønne overligger,« siger de Radikales miljøordfører og tidligere miljøminister, Ida Auken.

De Konservative foreslår konkret, at landmænd får betaling for at plante efterafgrøder og etablere flere minivådområder, som vil forhindre kvælstof i at sive ud i vandmiljøet.

»Men det er desværre ikke noget, der for alvor rykker ved ubalancen efter landbrugspakken. Vi er kede af, at de Konservative ikke vil gå endnu længere og forhindre, at 30 års miljøindsats sættes på spil,« siger Ida Auken, mens Simon Kollerup fra Socialdemokraterne siger:

»Konservative har gjort det her til en stor sag og været med til at vælte en minister på denne konto. Hvis det nu viser sig, at deres grønne samvittighed kan ligge på så lille et sted, er det da lidt af et antiklimaks.«

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) erklærede sig i går til Ritzau åben for forhandlinger med K:

»Alle forslag er velkomne, og hvis de også har brug for at høre det på et møde i ministeriet, er de velkomne.«