Krybskytteri kan være årsag til lav ørnebestand

En af de groveste jagtovertrædelser gennem 25 år. Således karakteriserer Dansk Ornitologisk Forening skuddrabet på en af de sjældne kongeørne.

En af de groveste jagtovertrædelser gennem 25 år. Således karakteriserer Dansk Ornitologisk Forening skuddrabet på en af de sjældne kongeørne. Fold sammen
Læs mere
Foto: Steffen Ortmann
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Hvem kan finde på at skyde en stor og flot kongeørn? Det spørgsmål kan biolog Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening (DOF) og andre naturelskere ikke lade være med at stille sig selv, efter at DOF i forgårs kunne berette, hvordan en kongeørn var blevet fundet skuddræbt ved Limfjorden.

Ifølge Knud Flensted er det første gang siden kongeørnens genkomst i den danske natur i 1999, at en kongeørn er fundet skudt i naturen. Han kalder skuddrabet »en af de groveste jagtovertrædelser gennem 25 år«.

Biologen frygter, at drabet kan være med til at forklare, hvorfor det går så langsomt for kongeørnen med for alvor at slå kløerne i Danmark. Således er der i dag fire ynglepar i det jyske. De har i alt fået 34 unger på vingerne, men »bestanden burde være længere fremme«, som Knud Flensted udtrykker det.

»Det undrer os, at det går så langsomt fremad. Den mest sandsynlige forklaring er, at de bliver efterstræbt. En oplagt mulighed er, at nogle skyder eller forgifter dem,« siger han og henviser til et giftdrab på en kongeørn ved Tjele i 2012.

Hvem er det, der efterstræber de her fugle?

»Jeg vil ikke pege fingre. Hvis man skyder en ørn, bryder man sig åbenlyst ikke om rovfugle. Måske fordi de har taget nogle husdyr, nogle høns eller fasankyllinger. Det kan heller ikke udelukkes, at nogle vil have fat i en ørn for at få den udstoppet.«

Ørne og andre rovfugle bliver ikke alene skudt. De dør også af at spise forgiftede ådsler, der måske er tiltænkt andre dyr – f.eks. ræve – men som ådselsædende rovfugle også sætter næbene i.

»Uanset hvad er det strengt ulovligt at lægge forgiftede kadavere i naturen eller at jage rovfugle,« understreger han.

DOF vil politianmelde ørnedrabet, akkurat som så mange andre drab af rovfugle er blevet anmeldt. Gennem årene er der faldet dom i enkelte sager om skuddrab af musvåger og forgiftning med ådsler.