Kropskamera får klagesager mod politiet til at styrtdykke

I USA og England har politiet videokamera monteret på sig. Flere danske partier er åbne for at teste kropskameraet på danske betjente.

Foto: Bax Lindhardt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forsøgsprojekter fra udlandet viser, at et lille kamera, der er monteret på politibetjentens vest, kan sikre borgernes retssikkerhed. Det skriver Information tirsdag.

I den amerikanske by Rialto i Californien har betjentene gået rundt med videokameraer det sidste års tid, og det har fået antallet af klagesager mod politiet til at falde med 88 procent. I samme periode er politiets brug af magtanvendelse mod borgere faldet med knap 60 procent.

Politichefen i Rialto, William A. Farrar, forklarer udviklingen med, at betjentene passer mere på deres sprog og opførsel, når de ved, at de bliver filmet.

»Samtidig tror jeg, det har påvirket borgerne. Hvis de ved, at du bærer et kamera, så vil de også opføre sig bedre,« siger William A. Farrar ifølge Information til National Review Online.

I England afprøver politiet også kropskameraet i ti forskellige politidistrikter, og i Danmark kalder Den Uafhængige Politiklagemyndighed idéen for »enormt spændende«.

»Rigtig mange af vores sager i dag er påstand mod påstand, så vi ender i en gråzone. Men når vi har videooptagelser fra for eksempel en mobiltelefon, kan vi ofte lave klokkeklare afgørelser. Det opbygger tilliden til politiet og hos de borgere, der klager,« siger direktør Kirsten Dyrman til Information.

Rigspolitiet oplyser til avisen, at der ikke er nogen aktuelle planer om at sætte videokamera på danske betjente og understreger, at det også er et spørgsmål om ressourcer. Til gengæld er flere af Folketingets partier klar til at se nærmere på idéen. De Konservative og Enhedslisten er positive, mens SF og DF går et skridt videre og foreslår, at der indføres en forsøgsordning med kropskameraet i det danske politi.