Kronprinspar mangler møbler til nyt palæ

Det har kostet i alt 220 millioner at renovere Frederik VIII's Palæ til Frederik og Mary. Men det unge kronprinspar har næsten ingen møbler til de nye rum.

Frederik VIII's Palæ på Amalienborg er blevet renoveret og fyldt med ny og moderne kunst. Kronprinsparret skal fra efteråret 2010 bo i palæet, hvor Dronning Ingrid i sin tid boede. Fold sammen
Læs mere
Foto: Christian Als
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frederik og Mary kommer til at bo meget minimalistisk, når de flytter ind i det nyistandsatte Frederik VIII's Palæ på Amalienborg. Det unge par har nemlig næsten ingen borde og stole til at møblere de 4500 kvadratmeter i deres nye hjem med.

Palæet er ellers blevet sat i stand for i alt ca. 220 millioner kroner givet af staten og Realdania. Der er installeret både gulvarme og nyt el, og en række moderne kunstnere har bidraget til at opdatere de gamle sale og rum, som alle danskere kan komme ind og se fra på lørdag.

- Der vil være masser af rum, hvor der ikke kommer møbler. Her må de nøjes med et tæppe og et gardin, og så må de købe møbler undervejs, siger hofchef Per Thornit.

I den private del vil Frederik og Mary indrette sig med moderne møbler, mens de dele af palæet, der skal bruges til repræsentation, vil blive indrettet med gamle møbler.

Der er dog ikke meget at hente på de kongelige lagre, fortæller Per Thornit.

- Der er mange finermøbler fra 1800-tallet, siger han med et smil.

Palæet blev ellers fuldt møbleret, da daværende kronprins Frederik flyttede ind med kronprinsesse Ingrid. Men da Ingrid døde, gik møblerne i arv.

- Det eneste, der er tilbage, er et meget stort bord til 60 personer til taffelsalen, siger Per Thornit.

Frederik og Mary kan dog glæde sig over, at udsmykningssnoren på stolene matcher den okseblodsfarvede taffelsal perfekt.

Hofchefen afviser dog, at der ligefrem er brug for en folkegave til kronprinsparret.

- Det beder vi ikke om, siger Per Thornit.

/ritzau/