Kronprinsessen kiggede efter Dannebrog i Estland

Kronprinsesse Mary foran skulpturen, der viser, hvor det danske flag ifølge sagnet faldt ned i 1209 i Talinn, Estland. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Der var fyldt med honoratiores fra Estland og nogle få fra Danmark blandt andet den tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen, da kronprinsesse Mary tirsdag åbnede Den danske konges have.

The Kings Garden, som haven bliver kaldt i Estland, ligger i hjertet af Tallin og er et velbesøgt udflugtsmål for byens omkring 400.000 indbyggere. Tirsdag var det så den danske kronprinsesse, der besøgte den kongelige have. Det gjorde hun, fordi Estland er det første land uden for Danmarks grænser, der har indført Mary Fondens »Fri for mobberi«-projekt i flere af landets børnehaver. I den forbindelse og meget passende blev der også tid til, at et medlem af det danske kongehus kunne se, hvor det ifølge sagnet var, at Dannebrog for mange hundrede år siden dalede ned fra himlen.

For ikke nok med, at haven i Estland er kendt som den danske konges have, så har det danske kongehus også haft en finger med i renoveringen af den pittoreske have. En del af pengene kommer fra Dronning Margrethe og prins Henriks Fond samt AP. Møller og Chastine Mc-Kinney Møller Fonden for almene formål.

Sammen med Tallins borgmester, Edgar Savisaar blev Mary vist rundt, så de kongelige øjne ved selvsyn kunne se, hvordan pengene fra svigerforældrenes fond og Hr. Møllers fond var blevet brugt.

Det skete under stor bevågenhed fra den estiske presse og nysgerrige, der hurtigt stimlede sammen, da den store, sorte BMW med det danske flag på fronten, elegant svingede ind over de toppede sten i Den danske konges have.

Haven er opdelt i en øvre og en nedre del. Og det er den nedre del af haven, der er blevet renoveret efter at have stået mere eller mindre misvedligeholdt hen i årevis. Og selv om det ikke var Dannebrog, der dalede ned fra det estiske himmel, men små hvide snefnug, så kunne man næsten føle historiens vingeslag mod huden.

Sådan så det også ud til, at kronprinsesse Mary følte, da den tidligere direktør for det danske kulturinstitut i Tallin, Silvi Teesalu, viste hende monumentet og skulpturen Tuli Lipp (der kom et flag, red.).

Skulpturen er skabt af de to estiske kunstnere, Mari Rass og Liina Stratskas, der i efteråret 2011 vandt en projektkonkurrence for skulpturer i Den danske konges have. Tuli LIpp symboliserer nemlig legenden om det danske flag, som faldt ned fra himlen i 1219.

Besøget fortsætter onsdag

I morgen, onsdag den 2. april 2014, fortsætter besøget. Her skal Kronprinsessen bl.a. deltage i Fri for Mobber-konference arrangeret af den estiske børneombudsmand og Den Estiske Forening for Børnevelfærd. Derudover deltager Kronprinsessen også i det dansk-estiske seminar »Sustainable Fashion - A Business Model«. På seminaret drøftes potentialet for bæredygtighed i modeindustrien.Derefter er der frokost på den danske ambassade og så går turen til en skole, der siden 2013 har været med i Fri for Mobberi-projektet. Om aftenen er der koncert og reception for samarbejdspartnere samt danskere bosiddende i Estland ved Blackhead's House i Tallinn.

FAKTA: Dannebrog

Legenden om Dannebrog stammer helt tilbage fra den 15. juni 1219. Den dag ledede kong Valdemar Sejr danskerne i et drabeligt slag mod esterne, som vi var ved at tabe. Men pludselig dalede et rødt flag med et hvidt kors ned fra himlen direkte i skødet på den danske konge. Med flaget fulgte lyden af en stemme, der sagde, at når fanen blev løftet, ville danskerne vinde.

Det opmuntrede de danske tropper så meget, at de vandt over esterne.

Det røde flag med det hvide kors blev det danske nationalflag, der menes at være det ældste statsflag i verden. Dannebrog har også dannet udgangspunktet for, hvordan de andre nordiske landes flag kom til at se ud.