Kronprinsessen bliver hædret for sit sociale engagement

Kronprinsesse Mary er dette års modtager af Den Berlingske Fonds Hæderspris. Kronprinsessen får prisen for sin indsats for udsatte og sårbare grupper i samfundet.

HKH Kronprinsesse Mary besøger Berlingske i anledning af, at hun modtager Den Berlingske Fonds Hæderspris. Her modtager Kronprinsesse Mary prisen af fondens bestyrelsesformand Mads Bryde Andersen. (Foto: Asger Ladefoged/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Blomsterdekorationer kravlede op ad væggene, og de hvide duge var strøget, da Berlingske Media tirsdag fik royalt besøg. Kronprinsesse Mary mødte op i Pilestræde 34 for at modtage Den Berlingske Fonds hæderpris. Kronprinsessen modtager prisen og 100.000 kroner som anerkendelse af den indsats, hun har udført til glæde og gavn for det danske samfund.

At besøget var udover det sædvanlige i mediehuset blev understreget af mængden af journalister fra andre medier, der sammen med de indbudte gæster ventede på, at Kronprinsessen ankom som festens sidste gæst. Alle rejste sig i skæret fra fotografernes blitz, mens Kronprinsessen poserede hjemmevant og gav høfligt håndtryk til flere på de forreste rækker.

Den Berlingske Fond er en selvejende institution, og formanden, Mads Bryde Andersen, holdt overrækkelsestalen til Kronprinsesse Mary. Han fremhævede nogle af Kronprinsessens kvaliteter, som, ifølge fonden, gør hende hæderværdig.

»De kvaliteter fonden har villet hædre Kronprinsessen for, handler om det særlige personlige og sociale engagement, hun har udvist i hele sit virke. Kronprinsessens blik for og engagement i socialt udsatte og udfordrede grupper er nemlig helt enestående, uanset hvilken målestok man vælger,« sagde Mads Bryde Andersen.

Derefter opridsede han flere af Kronprinsessens engagementer i organisationer som Børnehjælpsdagen, Børn, Unge & Sorg, Mødrehjælpen, Julemærkefonden, Landsforeningen SIND, Landsorganisation af Kvindekrisecentre og PsykiatriFonden.

»Ved sin person og sit engagement tjener Kronprinsessen som forbillede ikke alene for andre rollemodeller, men for alle med et engagement i det samfund vi lever i. Kære Kronprinsesse Mary: Den Berlingske fond retter en stor og varm tak til Dem for dette store og uegennyttige bidrag til samfundet og navnlig til dets svageste. Og vi takker Dem, fordi De som en markering heraf vil modtage Den Berlingske Fonds hæderspris 2017,« afsluttede Mads Bryde Andersen, hvorefter kronprinsessen indtog talerstolen under klapsalver.

10 år med socialt arbejde

»God eftermiddag. Jeg har næsten ikke ord til at beskrive, hvor rørt jeg blev af at høre oplægget til, hvorfor jeg er blevet indstillet og valgt til at modtage prisen. Men jeg havde gjort mig nogle tanker inden, og det er det, jeg vil forholde mig til,« sagde Kronprinsesse Mary.

Du kan se hele talen her.

Kronprinsessens sociale arbejde gik for alvor i gang for 10 år siden med stiftelsen af Mary Fonden i 2007. Fonden bygger på tanken om, at alle mennesker har ret til at høre til, og har til erklæret formål at bekæmpe social isolation, fremme tolerance og forståelse for forskellighed og skabe håb.

Og i sin tale fremhævede Kronprinsessen vigtigheden af at lave indsatser, der har betydning for det enkelte menneske.

»Mennesker finder sig selv på kanten af fællesskabet og føler sig meget alene i verden. Betydning for den enkeltes følelse af at høre til -  at være en værdifuld del og en accepteret del af en gruppe fællesskabet. At skabe forandring og positiv udvikling er ikke nemt, det kræver tid og kræver i hvert fald en holistisk og langsigtet indsats,« sagde hun.

Ligesom Kronprinsessen kom ind på vigtigheden i at have forståelse for og indsigt i de problematikker, man arbejder med.

»Nødvendigheden af en grundlæggende forståelse lyder måske som en selvfølge, men det er ofte, at vi sætter i værk uden at have det fulde billede for øje. Der ligger ofte mere og andet til grund for en problemstilling, end man umiddelbart tror. Bindende sociale normer, myter, manglende viden og en dyb tro på at sikre sin datters fremtid er en del af det, der for eksempel ligger til grund for den skadelige praksis med omskæring af piger,« sagde Kronprinsesse Mary.

I praksis bevæger Kronprinsessens sociale arbejde sig inden for tre områder: Kampen mod mobning, mod vold i hjemmet og mod ensomhed.

Blandt andet har Kronprinsessen som noget af det nyeste lanceret et fælles initiativ, Anti Bulli, med håndboldspilleren Mikkel Hansen i kampen mod mobning i børnehåndbolden. De to var derfor på banen i Vestergadehallen i Silkeborg i søndags som repræsentanter for Mary Fonden og MH24, Foreningen Mikkel Mod Mobning.

En pris med historie

Siden 1975 er prisen blevet uddelt til en person, som har ydet noget usædvanligt til gavn for Danmark. Blandt tidligere modtagere af prisen er pianist Bent Fabricius-Bjerre, forhenværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og forfatter Benny Andersen.

Samtidig med hædersprisen uddeles også Den Berlingske Journalistpris til en journalist, der har udrettet »noget ekstraordinært gennem journalistikken«. I år vandt Mathilde Kimer fra Danmarks Radio og Berlingskes egen Simon Kruse for deres dækning af krigen i Ukraine.

Sidste år gik den pris til Politiken-journalist Jakob Sheikh for hans afdækning af parallelsamfund, integration og radikaliserede miljøer i Danmark. Jakob Sheikh har ved siden af sit arbejde på Politiken skrevet bogen »Danmarks børn i hellig krig«.

Den Berlingske Fond er en selvejende institution, der blev stiftet 1. januar 1960. Hvert år uddeler fonden de to priser, der hver følges af en check på 100.000 kr.