Kronprinsen slipper ikke ud af politisk spil

En politisk boykot kan holde Kronprins Frederik væk fra OL, siger statsministeren. Kronprinsen kan heller ikke komme som privatperson. Han er nemlig blevet en del af det diplomatiske spil, siger flere ekperter. Personen, som alle taler om, sejler til gengæld rundt ud for Miamis kyst.

Kronprinsen kan blive tvunget til at blive væk fra OL-åbningsceremonien, hvis regeringen boykotter den. Det er usandsynligt, at han vil kunne overvære ceremonien som privatperson. mener både eksperter og politikere. Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

Statsministeren åbner nu op for, at en politisk boykot af OL kan blokere for Kronprins Frederiks deltagelse ved legenes åbningsceremonien i Beijing.

»Det er klart, at hvis regeringen traf en beslutning om politisk at boykotte de olympiske lege, så ville der opstå et problem i forhold til kronprinsens deltagelse,« sagde Anders Fogh Rasmussen i går til Ritzau.

Han understregede samtidig at der ikke er taget nogen politisk beslutning med hensyn til boykot. Hvis regeringen bliver væk af praktiske årsager, er det ifølge statsministeren stadig i orden, at prinsen tager afsted.

Flere eksperter siger til Berlingske Tidende, at Kronprinsen ikke kan optræde til OLs åbningsceremoni som privatperson. Både hans kandidatur til den Internationale Olympiske Komité (IOC), og titlen som tronarving blokerer for den mulighed.

Til gengæld er der stor mulighed for at regeringen vil bruge Kronprinsen til at sende et politisk signal. Det mener adjunkt Jes Fabricius Møller fra Institut for Historie ved Københavns Universitet, som har speciale i de kongeliges historie.

»Regeringen kan få brug for at boykotte og ikke-boykotte samtidig. Derfor er det meget smart at Kronprinsen dukker op. Så er Danmark nemlig repræsenteret, men samtidig er det brugbart at kunne sige til kritikerne, at man ikke har nogen regeringsrepræsentant med til åbningsceremonien,« siger han.

En politisk brik
Diskussionen om prinsens tilstedeværelse ved Ol er opstået efter, at Anders Fogh Rasmussen tirsdag åbnede mulighed for, at Kronprinsen kan deltage ved åbningen af OL som privatperson. Det præciserede Anders Fogh Rasmussen så i går.

Jens Elo Rytter, Ph.D og lektor i forfatningsret ved Københavns Universitet, mener at Kronprinsens IOC-kandidatur kan blive adgangsbilletten til åbningsceremonien.

»Det her er et forsøg på at balancere forskellige hensyn. Man støtter Kronprinsens IOC-kandidatur, og samtidig holder man muligheden åben for boykot fra regeringens side,« siger han.

Kronprinsens forsøg på at blive medlem af IOC har fra starten fået flere kritikere til at advare Kongehuset mod at bevæge sig mod en mere politisk position i samfundet. Jens Elo Rytter mener, at snakken om Kronprinsens deltagelse ved OLs åbningsceremoni er et tegn på, at han er blevet en politisk figur.

»Det er meget svært at adskille den private Frederik fra kronprins Frederik. Der bliver signalforvirring, hvis regeringen bliver væk og Kronprinsen møder op. Det bliver meget svært for omverdenen at forstå den sondring,« siger han.

Jes Fabricius Møller mener også, at Kronprinsen er blevet en del af en politisk dagsorden.

»Kronprinsen er ikke styret fri af den politiske risiko. Han er på en brandfarlig mission med stor signalværdi, og det har Kongehuset ikke været i samme grad i mange år. Han kan sætte sin popularitet over styr,« siger han.

Sejler i egen sø
Mens debatten raser i Danmark om mulig boykot af OL, opholder Kronprins Frederik sig i USA, oplyser hoffets kommunikationschef Lene Balleby.

»Kronprinsen er i Miami for at deltage i VM for Farr 40 (båd i yachtklassen, red.) og tager foreløbig ingen nye beslutninger i forbindelse med deltagelse i OL,« siger hun.

Politisk kommentator Niels Krause-Kjær mener ikke, at Kronprinsen kan kommentere situationen. Han er er låst fast i en politisk spændetrøje. Og det hjælper ikke hans i forvejen omdiskuterede forsøg på at blive en del af IOC.

»De folk, som har problematiseret Kronprinsens kandidatur, har fået flere argumenter de seneste dage. Man kan ikke sige, at det er umuligt for ham at kandidere. Men det er umådeligt problematisk,« siger han.