Kronprinsen får politiske OL-rådgivere

Regeringen vil give kronprins Frederik rådgivning, så de sikrer sig, at han handler i overensstemmelse med regeringens linje, hvis han bliver valgt ind i IOC. Et politisk flertal mener, at Kronprinsen burde trække sit kandidatur.

Foto: Jeppe Michael Jensen / Scanpix

Regeringen støtter nu op om kronprins Frederiks kandidatur til den olympiske komite (IOC).

En koordinationsgruppe bestående af embedsmænd fra statsministeriet, kulturministeriet og udenrigsministeriet skal sikre Kronprinsen den fornødne information om den politiske linje.

»Sigtet med en sådan gruppe er at sikre, at Kronprinsen hele tiden er tæt informeret om, hvad der er regeringens politiske linje. Så der ikke kommer et modsætningsforhold op imellem det, Kronprinsen gør og siger, og så den politiske linje. Det er selve formålet«, siger statsminister Anders Fogh Rasmussen.­

IOC er politisk
Flere af partiernes idrætspolitiske ordførere mener, at det nye tiltag signalerer, at regeringen har accepteret at sport og politik vil blive blandet sammen.

»Det er en ren tilståelsessag fra Statsministeriet. Anders Fogh Rasmussen tilstår jo, at politik og sport bliver blandet sammen i forbindelse med OL. Samtidig erkender han, at der er et problem ved, at Kronprinsen i det hele taget stiller op til IOC, ellers skulle han vel ikke have en masse embedsmænd til at rådgive sig,« siger Pernille Frahm fra SF, der først troede at meldingen var et forsøg på en aprilsnar.

Hun bliver bakket op af idrætsordfører Karin ­Nødgaard (DF).

»DF vil selvfølgelig bakke op om Kronprinsen, nu hvor han stiller op. Men vi er meget betænkelige ved, at en fra vores kongehus stiller op til sådan en post,« siger Karin Nødgaard.

Burde blive væk
Socialdemokraterne, Det Radikale Venstre og Enhedslisten mener ligeledes, at Kronprinsen hellere burde lade være med at stille op til en post, hvor han er tvunget til at tage stilling til politiske spørgsmål.

»I det han (kronprins Frederik. red.) vælger at stille op, så må han komme ud at debattere nogle kontroversielle politiske emner, og det er nok ikke særlig hensigtsmæssigt, da han jo samtidig er en del af det danske kongehus,« siger idrætsordfører Flemming Møller Mortensen (A).

Han mener, det er vigtigt, at Kronprinsen får den maksimale rådgivning, idet Kronprinsen har besluttet sig for at kandidere til en plads i IOC. Og det er statsministerens opgave, da han er rådgiver for kongehuset. Flemming Møller Mortensen vil ikke tage stilling til, om det nye tiltag er den rigtige måde at rådgive Kronprinsen på.

Det vil Enhedslistens Per Clausen derimod gerne. Han mener, at det vil være i strid med IOCs regler om, at medlemmer skal være uafhængige af organisationer og andre interesser: »Han modtager pålæg af regeringen, og dem kan man selvfølgelig godt formulere som råd eller rådgivning, men i sidste ende bliver det vel det samme. Og det er jo ganske i strid med IOC«, siger Per Clausen.

Per Ørum Jørgensen (K) mener, at regeringen har fundet den helt rigtige løsning på sagen.