Kronprinsen ærede »et lys i mørket«

For første gang nogensinde er et medlem af den danske kongelige familie på besøg i Israel. Formålet er at ære redningsaktionen for de danske jøder, og samtidig skal de politiske minefelter undgås.

Kronprins Frederik indledte i går et to dages besøg i Israel med at lægge en krans i Holocaust-museet Yad Vashem i Jerusalem. Kransenedlæggelsen skete for at mindes 70-årsdagen for redningen af de danske jøder. Foto: Abir sultan / EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: 70-året for redningen af de danske jøder blev onsdag i Jerusalem mindet på fornemste vis, da kronprins Frederik aflagde besøg.

»De blev reddet af modige og stolte danskere, som turde gøre det, da det var mest nødvendig,« sagde Kronprinsen efter at været blevet vist rundt i Holocaust-museet Yad Vashem, der beskriver de jødiske lidelser under Anden Verdenskrig.

Kronprinsen konstaterede, at redningsaktionen var »et lys i mørket« og en fortælling, der har en meget stor plads i den israelske historie, og som bør være en »øjenåbner«, selv om den ikke altid spiller så stor en rolle i den danske bevidsthed.

I Yad Vashem har den danske indsats for jøderne en særdeles prominent placering med en af de både, flugten foregik i, og både et billede af Kronprinsens oldefar, Christian X, og hans advarsel til nazisterne om, at det ville have alvorlige konsekvenser at gennemføre repressialer mod en integreret dansk befolkningsgruppe som jøderne.

For dansk-israeleren Birger Silberman har besøget et helt særligt perspektiv.»Havde redningen ikke fundet sted, havde jeg ikke været her. Sådan ser jeg stadig på det, fordi mine forældre og ældre brødre blev sejlet til Sverige. Omfanget kan ikke overdrives,« siger Silberman, der er generalagent i Israel for Ahnton Berg og Harboe-bryggerierne.»Det betyder meget at få lov at takke den øverste repræsentant for det danske samfund for redningen. Og det er specielt, at det sker her i Israel, hvor så mange oplevede rædsler, som vi blev forskånet for.«

Den danske forretningsmand har været drivkraft i at skaffe sponsorer til programmet omkring Kronprinsens besøg, der er baseret på en privat invitation og ikke er et statsbesøg.

»Helt tilbage til sidste år vidste vi, at vi gerne ville gøre noget specielt ved 70-året. Hvert år afholder vi et arrangement, men nu er det ikke så mange tilbage mere, der oplevede det,« siger Deborah Chason formand for Danskere i Israel, der sammen med foreningen Venner af Danmark i Israel har stået selve invitationen af Kronprinsen til Israel.

»Det skulle være en privat invitation. Vi havde undersøgt det og vidste, at Dronningen ville sige nej, og at det ville være modigt at invitere Kronprinsen,« siger hun.

Et eksempel for verden

Efter besøget i Holocaust-museet gik turen for kronprins Frederik videre til Israels præsident, Shimon Peres. De danske foreninger havde også overvejet at invitere ham til aftenens mindekoncert i Jerusalems Teater som sidste punkt på programmet for Kronprinsens besøg. Men det måtte opgives, fordi der »gik politik i det«, som Chason siger.

Under kronprins Frederiks besøg hos præsidenten, sagde Peres, at »Danmark er et eksempel for verden med en stat baseret på fred, social retfærdighed og omsorg for mennesker«. Den 90-årige præsident sagde også med vanlig sproglig spidsfindighed, at han nu håber, at »Dronningen følger efter«:

»I vore dage følger forældrene deres børn, og det vil være en fornøjelse at tage imod hende her.«

Det er første gang nogensinde, at der er dansk, kongeligt besøg i Israel. I israelsk sammenhæng er visitter af den art i det hele taget relativt sjældne. Inden kronprins Frederiks ankomst i går var det seneste besøg den spanske kronprins Felipe i 2010.

Det afspejler bl.a., at al officiel optræden i Mellemøsten er et politisk minefelt. Kronprins Frederik bliver således en af de eneste besøgende i Jerusalem, der ikke får Den Gamle By at se med kristendom, jødedom og islam præsenteret med nogle af deres helligste steder, Begravelseskirken, Grædemuren og Klippemoskeen, næsten side om side. »Det kan vi jo ikke,« som en af deltagerne i Kronprinsens følge formulerer det. Den Gamle By ligger på den palæstinensiske side af den såkaldte Grønne Linje, og betragtes af Danmark, EU og det meste af verden som besat område.

Kronprins Frederiks besøg er holdt så politisk neutralt som overhovedet mulig, men på spørgsmålet fra Berlingske om, hvilket indtryk han har fået af Israel, svarede Kronprinsen med en beskrivelse af sin køretur gennem Vestbredden fra grænsebroen til Jordan og ind til Jerusalem :

»I sig selv var det en oplevelse at betragte landskabet og selvfølgelig også at være her i et flere tusind år gammelt område, hvor der faktisk er sket mange rædsesfulde ting, historisk har det været et uroligt område. Det er en kæmpe oplevelse for mig, at stå her.«

Dermed har det danske kongehus nu også været i palæstinensisk område. I dag skal kronprins Frederik angiveligt efter eget ønske på en kort privat tur i det nordlige Israel.