Kronprins Frederik som miljøforkæmper

Kronprins Frederik håber på at kunne spille en nøglerolle ved FNs klimatopmøde i København næste år, fremgår det af en ny portrætbog om Kronprinsen.

Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Kronprinsen vil gerne deltage aktivt i kampen for et bedre miljø. Når Danmark bliver værtsland for FNs internationale klimatopmøde i 2009, håber kronprins Frederik at være involveret på den ene eller anden måde.

Det siger han i portrætbogen ”Frederik – kronprins af Danmark”, som udkommer lørdag på forlaget Høst & Søn.

”Miljø og klima er rasende interessant. Efterhånden har man forsket så meget i det og har noget mere konkret og i høj grad sagligt at bidrage med. Tidligere var videnskaben ikke kommet så langt i erkendelse af, hvad klimaforandringerne virkelig betød,” siger Kronprinsen og tilføjer, at forurening og miljøbeskyttelse i hans øjne i flere år er blevet brugt ”meget ideologisk”.

”Og det kan gøre mig ked af det. Men nu er man kommet så langt med den videnskabelige forskning og dokumentation omkring klimaforandringerne, at der ikke længere er den politiske berøringsangst over for miljø og klima,” siger han i bogen, hvor han også for første gang afslører sin store passion for moderne kunst, ligesom han uddyber sine bevæggrunde for at kandidere til Den Internationale Olympiske Komite (IOC).

Håber på rolle i klimatopmøde
Kronprins Frederik håber, at statsministeren og klimaministeren vil opfordre ham til at spille en nøglerolle i forbindelse med klimatopmødet i 2009. Til bogens forfattere, Karin Palshøj og Gitte Redder, fortæller han, at han allerede nu dykker ned i detaljer i forbindelse med klimaforandringerne og spekulerer over konsekvenser for mennesker forskellige steder på kloden.

”Det er i høj grad interessant for Danmark, fordi klimaforandringerne også vil påvirke vores breddegrader. Og så selvfølgelig på grund af Grønland, der er så berørt af det. Den arktiske iskalot er kommet i fokus, og man forudser dens totale forlis i løbet af 100 år. Det er meget tankevækkende,” siger kronprins Frederik, som i bogen ikke alene udtrykker bekymring for de stigninger i vandstanden, der forventes rundt om på kloden som følge af, at temperaturen stiger.

Også forureningen af de indre danske farvande og af grundvandet har gjort indtryk, og Kronprinsen bekymrer sig om, hvordan man får bugt med forurening og CO2-udslip.

Portrætbogen om kronprins Frederik udkommer i anledning af hans 40 års fødselsdag 26. Maj, og den bygger på en række samtaler med såvel Kronprinsen selv som hans nærmeste familie samt flere nære venner.

Ikke kun en karetfigur
Udover skildringen af Frederiks barndom og ungdomsoprør, løfter Kronprinsen i bogen også sløret for, hvordan han gerne vil forvalte sit kongehus, så de unge generationer bakker op omkring verdens ældste monarki.

”Vi vil ikke kun være karetfigurer,” fastslår Kronprinsen, som i bogen også afslører sin store interesse for internationale forhold og får følgende skudsmål af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen.

”Frederik befinder sig meget godt i det ”gang” af topledere fra hele kloden. Midt i sin store respekt for præsidenter, statsministre og topledere fra hele verden er Frederik også uimponeret. Han kan skifte fra en dyb samtale med Nelson Mandela til Fidel Castro på et sekund. Det er faktisk ret imponerende at se Frederik med den største naturlighed spørge ind til samfundsforhold i forskellige lande,” fortæller Poul Nyrup Rasmussen i bogen.