Kronprins Frederik på stroppetur i Nepal: Når jeg kommer hjem, vil jeg fortælle mine børn, hvor heldige de er

Kronprins Frederik havde det godt med både strabadser og med at møde nepalesere.

Landsbyernes beboere tog imod Dansk Røde Kors og Kronprinsen med farvestrålende velkomst, blandt andet med blomsterkranse, silketørklæder og røde og hvide riskorn i panden samt en mundsmag af landsbyens yoghurt. Fold sammen
Læs mere
Foto: Jakob Dall / Dansk Røde Kors
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

 

Regnen lander i store dråber og blander sig med sveden, der i den høje luftfugtighed springer let. Det er hårdt arbejde at komme frem til de landsbyer i Nepals Jamlung-provins, hvor Dansk Røde Kors har arbejdet siden de kraftige jordskælv i april og maj.

Her er ingen veje. Kun ældgamle bjergstier, der sten for sten og tue for tue fører op til landsbyerne. Alt skal bæres herop. Afstande måler man ikke i kilometer men i tid. Hvor mange timer det tager at vandre dertil.

»Det mest imponerende er den stamina (udholdenhed red.), som befolkningen her udviser,« siger kronprins Frederik, der som kommitteret for Røde Kors er på besøg i Nepal.

»At bo på så forskellige og udfordrende steder, afsides hvor man skal gå langt og meget op ad bakke, man skal køre langt på ujævne veje. Den vilje de har til at opretholde et liv ud fra de relativt primitive landbrug, som er basis for deres tilværelse, er imponerende,« lyder reaktionen fra Kronprinsen, efter at have vandret rundt blandt bjerglandsbyerne en eftermiddag.

Både fredag og lørdag var Kronprinsens delegation på strabadserende vandreture - såkaldte ’treks’ - op til landsbyer i bjergene. Vandreture, hvor der blandt andet blev krydset en flod via en hængebro. Fold sammen
Læs mere

Det var her, jordskælvene for knap fem måneder siden ramte hårdt. De værste rystelser i Himalaya-landet i mere end 80 år. BT er med på rejsen, inviteret af Dansk Røde Kors.

Taknemmeligheden er tydelig. Velkomsten er rørende. Her er det mere reglen end undtagelsen, at beboerne stadig ikke tør sove i deres revnede huse. I stedet lever man livet under midlertidige nød-shelters. Bygget af tagplader af bølgeblik og andre materialer, som Dansk Røde Kors delte ud i den kaotiske tid efter skælvene, hvor mere end 630.000 mennesker blev hjemløse. Flere end 9.000 mennesker blev dræbt landet over, da jorden uden varsel rystede.

HKH Kronprins Frederik er i Nepal for at se Røde Kors arbejde med at hjælpe nepaleserne efter jordskælvene i april og maj. Fold sammen
Læs mere

Klapper af følget

Landsbyboerne, klædt i deres fineste skrud, hænger blomsterkranse og tørklæder af samme silkemateriale som de bedeflag, der er en stor del af Nepals kultur, om halsen på alle i den danske delegation. End ikke Kronprinsens PET-vagter går fri.

Med spredte ben overvåger de mængden. Iført blomsterkranse og mens rød farve fra den buddhistiske pande-plet siler ned ad ansigterne. Flere steder klapper alle landsbyens beboere, fra rynkede oldinge til små skolebørn, det kongelige følge igennem landsbyen.

»Jeg har selv fire børn derhjemme. Når jeg kommer hjem vil jeg fortælle dem, hvor heldige de er,« siger kronprins Frederik blandt andet til indbyggerne fra landsbyen Tallo Pachoks 80 husstande.

Transporten rundt i Nepals Jamlung-provins foregår i kraftige firehjulstrækkere eller til fods. Lørdag kørte en af Røde Kors’ Toyota’er fast, og kronprins Frederik tog straks del i bjærgningen. Fold sammen
Læs mere

Kronprinsen forklarer senere, at danskerne kan lære meget af et besøg hos de hårdføre nepalesere.

»Vi bør påskønne, at vi har det godt under vore himmelstrøg. Det synes jeg, der er en tendens til, at man glemmer. Vi peger fingre og øffer og gør ved. Men det er sundt ved selvsyn at se, lugte, høre og spise, at der er andre mennesker i verden, der lever på en anden måde,« forklarer kronprins Frederik, der er tydeligt tilfreds med rejsens karakter af stroppetur.