Kritisk oberst fyres fra chefjob

Efter kritik af den fremtidige officersuddannelse ønsker forsvarschef Peter Bartram at forflytte chefen for Hærens Officersskole.

Under fejringen af Hærens Officersskoles 300-årsjubilæum 26. august kritiserede skolechefen, oberst Eigil Schjønning (i forgrunden), den nye officersuddannelse. Nu er han blevet fyret. Foto: Mads Nissen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Chefen for Hærens Officersskole, oberst Eigil Schjønning, bliver fyret fra jobbet som skolechef. Årsagen er den kritik af den fremtidige officersuddannelse, som han gav udtryk for i sin tale ved officersskolens 300-årsjubilæum 26. august, samt de bemærkninger, han tilføjede i Berlingske dagen efter. Chefen for Hærens Operative Kommando, generalmajor Per Ludvigsen, vil ikke kommentere fyringen. Men Berlingske erfarer, at såvel Per Ludvigsen i højlydte vendinger og også Peter Bartram har beskyldt Eigil Schjønning for illoyalitet. I en e-mail skriver Peter Bartram, at han ikke vil håndtere personelforvaltning i det offentlige rum.

»Men jeg kan helt generelt sige, at forsvarets medarbejdere har ytringsfrihed som alle andre borgere. Og jeg ser gerne, at medarbejderne benytter sig af deres ret, hvis de har noget på hjerte. Dette gælder også chefer i forsvaret.« Forsvarschefen tilføjer, at »forudsætningen for, at vi kan løse udfordringerne ved de betydelige omstillinger, forsvaret er på vej igennem, er, at der kan være tillid til, at forsvarets chefer kan og vil løse de opgaver, de er blevet pålagt. Udfordringerne håndterer man ikke ved at tage afstand fra beslutningen, men ved nøje at følge implementeringen af beslutningen.«

Flere eksempler på fyring efter kritik

Rygterne om den forestående forflyttelse har svirret på officersskolen på Frederiksberg Slot på Valby Bakke den seneste uge, og i går bekræftede Eigil Schjønning i en e-mail til skolens personale, at forsvarschefen havde taget de indledende administrative skridt til at forflytte ham. I e-mailen beder Eigil Schjønning sine snart tidligere medarbejdere om ikke at lade hans person skygge for arbejdet med at skabe den bedste fremtidige officersuddannelse. Den endelige beslutning om fyringen og om Schjønnings fremtidige funktion skal forsvarsminister Nicolai Wamming (S) træffe. Ministeren har ingen kommentarer, og heller ikke Schjønning vil kommentere.

I talen til jubilæet, som blandt andre blev overværet af den tidligere kadet prins Joachim, rejste Eigil Schjønning tvivl om den fremtidige uddannelses niveau, og om man kan rekruttere de rigtige officerskadetter. »Samlet set må jeg konstatere, at de kommende uddannelses- og ansættelsesforhold for officerer næppe er tilstrækkeligt ambitiøse,« sagde skolechefen.

Forsvarskommandoen forsøgte efter jubilæet at lægge låg på skolechefens kritik. I omtalen af officersskolens 300-årsjubilæum på Forsvarskommandoens hjemmeside nævnes kritikken ikke. I stedet nøjedes Forsvarskommandoens kommunikationsafdeling med at referere Eigil Schjønnings rosende omtale af den nuværende officersuddannelse. »Danske officerer har aldrig været bedre,« blev obersten citeret for at sige i talen, ligesom Forsvarskommandoen konstaterede, at »sensommervejret var perfekt«.

Det er langtfra første gang, forsvarets ledelse fjerner en kritisk officer. I 2008 blev den daværende chef for Hærens Kampskole, oberst Lars R. Møller, forflyttet til et stabsjob i Hærens Operative Kommando, fordi han havde rejst tvivl om nytten af at sende observationshelikoptere til Afghanistan. Lars R. Møllers afløser var i øvrigt Eigil Schjønning. Formanden for officerernes fagforening, HOD, Bent Fabricius, har ikke for nærværende nogen kommentar.