Kritik: Danske myndigheder har sovet i timen

Det er ikke bare ligetil for danske myndigheder at gå aktivt ind i sagen om drabet på 31-årige Tahira Tabassum i Pakistan.

Kvinder demonstrerer op til Kvindernes Internationale Kampdag i Pakistan mod undertrykkelse og overgreb. Fold sammen
Læs mere
Foto: Foto: AFP
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De danske myndigheder bør gribe ind i sagen om den 31-årige danskfødte kvinde, Tahira Tabassum, der blev dræbt i Pakistan – og være mere offensive i lignende sager om overgreb og drab på kvinder. Sådan lyder opfordringen fra flere sider, efter at Berlingske Tidendes i går beskrev, hvordan dansk politi ikke foretager sig yderligere i sagen om æresdrabet på den danske kvinde – før de er blevet kontaktet af de pakistanske myndighededer. Det får nu paraplyorganisationen Muslimernes Fællesråd til at kræve, at myndighederne går ind i sagen og dermed sender et budskab om, at denne type drab er uacceptable. Samtidig kritiserer den dansk-pakistanske forfatter og integrationsrådgiver Mohammed Rafiq de danske myndigheder for at have »sovet i timen«.

»Den danske ambassade i Pakistan og Udenrigsministeriet har været for passive, så det virker som om, vi ikke har lært noget af fortiden. Vi ved, at der eksisterer de her problemer, og så bør de danske myndigheder være to skridt foran. De danske myndigheder bør ikke stå magtesløse, det er netop i sådan en sag, at de skal vise deres gennemslagskraft, vi taler jo om en dansk statsborger,« siger Mohammed Rafiq, der bl.a. foreslår, at der bliver oprettet en hotline, som piger altid kan ringe til fra udlandet og få kontakt med danske myndigheder.

Kontorchef Uffe Wolffhechel fra Udenrigsministeriets Borgerservice ønsker ikke at udtale sig om den konkrete sag om den 31-årige dansk-pakistanske kvinde af hensyn til de personfølsomme oplysninger – men han understreger, at Borgerservice ikke har myndighed til aktivt at deltage i en politiefterforskning i udlandet.

»Hvis en dansk statsborger er blevet dræbt i udlandet, og der er tale om, at der er begået en forbrydelse, så er det en opgave for politi og retsvæsen at efterforske og retsforfølge sagen. Det har vi ikke kompetence, endsige ekspertise til. Vores opgave er at assistere de pårørende, hvis de har behov for det, det kan være i forbindelse med begravelse og hjemtransport af liget,« forklarer han. I den aktuelle sag har Borgerservice bekræftet, at de har været i kontakt med de pårørende flere gange.

Kontorchef Uffe Wolffhechel understreger desuden, at Borgerservice generelt er meget opmærksomme på sager, hvor danske statsborgere kan blive tvunget til udlandet, eksempelvis i forbindelse med tvangsægteskaber og genopdragelsesrejser.

Heller ikke politiet kan uden videre påbegynde efterforskning i udlandet, men må agere efter de internationale retshjælpskonventioner, forklarer Kim Kliver, der leder Rigspolitiets Nationale Efterforskningsenhed.

»Vi kan ikke bare sende politifolk ud, der agerer på egen hånd, det ville vi jo heller ikke acceptere her i landet. Vi kan ikke krænke de respektive landes suverænitet, så vi vil altid skulle indgå i et tæt samarbejde med det pågældende lands myndigheder,« forklarer han.

Er samarbejdet med det pakistanske myndigheder så godt nok?

»Det synes jeg, man skal vurdere, når man ser resultatet af sagerne, men vi har gode erfaringer, og vi har en bred platform at agere på,« siger Kim Kliver.