Vil du lytte videre?
Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.
Allerede abonnent? Log ind
Skift abonnement
Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.
Hov, giv os lov at afspille podcasten. Den er klar, når du har klikket ‘Tillad alle’
En overlæge fra Bispebjerg Hospital og Region Hovedstadens akuttelefon 1813 får nu kritik af Sundhedsvæsenets Disciplinærudvalg på baggrund af et dødsfald, der skete i 2014. Lægen for manglende retningslinjer og dårlig styring af arbejdsgangene, mens Akuttelefonen ikke reagerede tilstrækkeligt.
Det skriver Politiken.
Sagen begyndte i marts 2014, da Henrik Winther skulle opereres i knæet. Et halvt år forinden havde han lavet et vrid i knæet, da han vaskede gulv, har Politiken tidligere skrevet, men en simpel knæoperation skulle løse de skavanker, det havde medført.
I første omgang gik det da også fint. Efter operationen blev Henrik Winther kørt hjem af sin kæreste, men over de næste dage tog smerterne i Henriks knæ en hel del til. Mandag morgen, en uge efter operationen, var smerterne så voldsomme, at Henriks kæreste fik overtalt den afdeling på Bispebjerg Hospital, der havde opereret ham, til at tage ham ind. Henriks ben var helt svulmet op og smerterne ødelagde både nat og dag.
På Bispebjerg Hospital fik Henrik foretaget en blodprøve, der afslørede at mængden af C-reaktivt protein i hans krop var mere end 50 gange større end det normale, hvilket kan tyde på en infektion. Problemet var blot, at da lægen, der havde opereret Henrik ugen forinden, havde holdt fyraften, var disse tal endnu ikke kommet ham i hænde, og derfor havde han ikke gjort noget for at bekæmpe infektionen.
Derfor blev Henrik Winther sendt hjem fra Bispebjerg Hospital. Stadig lige så smerteramt, stadig lige så infektionsplaget. Den nat blev smerterne så overvældende, at Henrik vækkede sin kæreste og bad hende ringe til akuttelefonen. Her foreslog den vagthavende læge, at Henrik skulle drikke noget te eller kakao, lægger is på benet og tage kontakt til hospitalet den næste dag. Det er netop dette opkald, akuttelefonen nu får kritik for.
Sundhedsvæsenets Disciplinærudvalg mener nemlig ikke, at akuttelefonen har reageret tilstrækkeligt på, at Henriks smerter var så voldsomme en uge efter operationen. Betændelser kan i den slags situationen nemlig være oplagte, skriver Politiken, og derfor skulle Henriks symptomer ikke bare fejes væk på den måde.
En lille håndfuld timer senere, tog Henrik Winthers kæreste igen kontakt til akuttelefonen, der denne gang sendte en ambulance af sted med udrykning. Da var Henriks krop dog allerede så inficeret af en kødædende bakterie, at hans liv ikke stod til at redde. Dagen efter at en blodprøve viste, at Henrik Winthers betændelsestal var skyhøje, dør han af netop dette.
Det burde ifølge Sundhedsvæsenets Disciplinærudvalg ikke kunne ske. Derfor rejser de kritik af overlægen på Bispebjerge Hospital, for at der ikke var tilstrækkeligt styr på arbejdsgangene og retningslinjerne. Det er nemlig overlægens ansvar, at blodprøverne aflæses straks og at der handles på baggrund af dem, hvis ikke den behandlende læge er til stedet – som det var tilfældet i Henrik Winthers sag, hvor lægen havde holdt fyraften. Men fordi der ikke var nogen fast linje for hvad man gjorde i disse tilfælde, endte det med at man intet gjorde.
Derudover kritiserer Disciplinærudvalget også, at Henrik Winther fik lov at forlade hospitalet inden blodprøve-målingerne var blevet analyseret til ende.