Kritik af NA's skatteudspil

Ny Alliances skatteudspil modtages med skepsis fra både venstre og højre side i Folketinget. Skatteministeren peger dog på gode takter.

148.901 kroner er der i skattelettelse til en dansker med en årsløn på en million kroner, hvis Ny Alliances skatteudspil bliver til virkelighed. Danskeren med 200.000 kroner om året får 2591 kroner.

Det viser beregninger fra Danske Bank.

Ny Alliance vil med sit udspil afskaffe topskat, mellemskat og bundskat i en skattereform, der vil koste statskassen 73,4 milliarder kroner og bringe skatten på arbejde ned på 40,6 procent

- Vi vil sikre et enkelt skattesystem, der er gennemskueligt, og vi vil sikre, at skattesystemet er robust. Og vi vil sikre, at der er hænder nok på arbejdsmarkedet, siger partiets skattearkitekt, Anders Samuelsen.

Reformen er dog fuldt finansieret, så der er ikke tale om, at statskassen drænes og velfærden undergraves, understreger Samuelsen.

Ny Alliance vil blandt andet fjerne fradrag og fremrykke beskatning af pensionsopsparinger. Yderligere skal velstillede selv betale for at komme på efterløn, energiafgifterne skal vokse, og fryns skal i højere grad beskattes.

Dynamiske effekter - det at flere kommer i arbejde og at øget aktivitet i samfundet øger skattebetalingerne - er ikke nødvendigt for at finansiere reformen i starten. Efter en årrække skal dynamiske effekter dog indbringe 10,4 milliarder kroner.

Skatteminister Kristian Jensen tager - nærmest som den eneste - pænt imod reformen.

- Jeg synes, det er glædeligt, at der er så stor en delmængde af det, de foreslår, som er kendt stof, fordi det svarer meget godt til, hvad regeringen selv spillede ud med i vores skatteforslag. Jeg synes dog, det er problematisk, at de lægger så høj vægt på at beskatte erhvervslivet, og jeg mener ikke, det er rigtigt, at man skal starte en skattereform med, at danskerne skal betale mere end 10 milliarder ekstra i skat, siger Kristian Jensen, med henvisning til, at skattereformens i de første år opkræver flere penge, end den sender ud som skattelettelser.

Kristian Jensen er dog samtidig skeptisk over for finansieringen af skatteplanen.

Dermed er Venstres skatteminister klart mere positiv end De Konservatives politiske ordfører, Pia Christmas-Møller, der beskylder Ny Alliances udspil for slet ikke at hænge sammen.

- Det er så ambitiøs en plan, at den har mistet jordforbindelsen. Det er voldsomme beløb, der jongleres rundt med, og hvis man ser det nærmere efter i sømmene, så er der færre penge til investeringer i forskellige velfærdsopgaver. Og man ønsker ikke at fremlægge konkrete regneeksempler på, hvad det betyder for familier her og nu. Det tror jeg, der er god grund til. For det vil afsløre, at der er en meget, meget voldsom omfordeling, siger Pia Christmas-Møller.

Både S, SF og De Radikale kritiserer planen - blandt andet for i for høj grad at tilgodese de velstillede.

Men Anders Samuelsen vil ikke acceptere den præmis, at reformen forgylder de velstillede. For vellønnede danskere spekulerer hårdt i at undgå beskatning.

- Det er et falsk problem, der bygger på en forudsætning om, at velstillede danskere med to eller tre millioner om året i indkomst betaler topskat uden at spekulere i skattesystemet. Men de eksisterer ikke. De vellønnede har helt andre muligheder for at spekulere, siger han.

/ritzau/