Kritik af ledelsessvigt i Københavns stift: »Skandaløst« og »sløset«

Dagens nyhedsoverblik: Berlingske giver dig her overblikket over dagens vigtigste historier.

Københavns Biskop, Peter Skov-Jakobsen, mødes nu med yderligere kritik fra eksperter om sin håndtering af overgrebssag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Maria Albrechtsen Mortensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Velkommen til fredagens nyhedsoverblik.

Vi skal blandt runde sagen, der har sat Københavns stift på den anden ende. Men vi begynder med forsvarsforbeholdet.

Folkeafstemning om en uge: Sådan vil danskerne stemme

Danskerne er ved at have besluttet sig for, om de skal stemme ja eller nej til afstemningen om forsvarsforbeholdet 1. juni.

Medmindre end en uge til folkeafstemningen om forsvarsforbeholdet bliver der for alvor tyndet ud i den andel af vælgerne, der er i tvivl om, hvor krydset skal sættes på onsdag.

I en frisk Gallup-måling svarer 14 procent af respondenterne, at de er i tvivl. For cirka ti dage siden var dobbelt så mange af danskerne i tvivl, viste en Gallup-måling.

Læs mere om, hvordan danskere vil stemme her.

Din cykeltyv er ikke længere en fulderik på vej hjem fra byen. Nye tal tyder på, at organiserede tyve overtager

Rekordfå danskere fik i 2021 stjålet deres cykler. Men cyklerne, der blev stjålet, var dyrere end nogensinde.

Flere kilder siger, at er der sket et skifte i, hvem der begår cykeltyverierne. Tidligere har det været tidligere lejlighedstyverier, hvor tyven måske akut havde behov for en cykel for at komme hjem.

»Det er skiftet over til i højere grad at være noget mere organiseret, hvor man går efter de dyre cykler. Det kan være elcykler, christianiacykler og mountainbikes,« forklarer Pia Holm Steffensen, underdirektør i Forsikring & Pension.

En anden kilde påpeger, at det hindrer den grønne omstilling, fordi frygten for tyveri får folk til at undlade at bruge elcyklen i en række situationer.

Læs artiklen her.

Inger Støjberg fik 1.800 gæster – og vil snart gå ind i politik igen

Inger Støjberg, der blev dømt i Rigsretten til 60 dages ubetinget fængsel, er færdig med sin afsoning. Torsdag holdt den tidligere udlændinge- og integrationsminister »løsladelsesfest« på Visborggaard Slot, hvor 1.800 gæster dukkede op.

Jyllands-Posten var tilstede og har skrevet en reportage fra begivenheden. Inger Støjberg sagde til de fremmødte journalister, at hun snart kommer med en udmelding om sin fremtid. Hun bekræftede også, at hun kommer til at gå ind i politik igen, skriver avisen.

Læs Jyllands-Postens artikel her.

Militæranalytiker: Russerne har sat alt ind på, at det skal være nu

Kampene i det østlige Ukraine har nået »maksimal intensitet«, og ukrainske styrker har et ekstremt svært og langt stadie foran sig.

Sådan lød det fra Ukraines viceforsvarsminister på et pressemøde torsdag.

»Det er, som om russerne har sat alt ind på, at det skal være nu, at Donbas skal erobres,« siger Anders Puck Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet.

Læs mere her, og følg livebloggen om Ukraine her.

Kritik af Københavns biskop: »Massivt ledelsessvigt«

»Skandaløst« og »sløset«.

Sådan beskriver flere eksperter over for Kristeligt Dagblad den håndtering, som Københavns biskop Peter Skov-Jakobsen har stået for i sagen om overgreb på et 12-årigt barn. En afsløring, som Berlingske kunne fortæller om i weekenden.

Peter Skov-Jakobsen lod ikke sagen få konsekvenser for den ansatte. Først da sagen kom frem i Berlingske besluttede menighedsrådet at fritage medarbejderen for tjeneste.

»De konkrete håndteringer og fravær af konsekvenser er et udtryk for massivt ledelsessvigt, og det forstærkes af lukketheden. Det er vanskeligt at se, hvordan en tillid, der i så udstrakt grad er blevet svigtet, kan genopbygges. Det er nødvendigt, at nogle står frem og påtager sig det fulde ansvar,« siger Christian Ørsted, der er ledelsesrådgiver og forfatter til flere bøger om ledelse, til avisen.

Læs artiklen her.

Det sker i dag

Danmarks største dyrskue åbner i dag på Dyrskuepladsen i Roskilde. Dyrskuet varer frem til den 29. maj.

Det Nationale Riffelforbund (NRA), der er en af de største lobbyorganisation for våben i USA, holder dets årlige kongres fra den 27-29. maj. Donald Trump og andre prominente republikanere holder tale ved kongressen, der starter blot få dage, efter at 19 elever er blevet dræbt i et skoleskyderi i Texas.

I dag er sidste retsdag i sagen med de to hollywood-stjerner og eksægteparret Johnny Depp og Amber Heard.

Det 12. officielle Danmarksmesterskab i Grill og BBQ afholdes den 27.–29. maj på Roskilde Dyrskueplads i forbindelse med det årlige dyrskue.

Festivalen Herning Rocker starter i dag og fortsætter lørdag. Både inden- og udenlandske kunstnere optræder på festivalen.