Kritik af den danske strategi

Krigserfaring. I fremtidige militære missioner er der brug for en langt klarere og mere realistisk strategi for, hvad man kan opnå. Det mener flere politikere og en ekspert.

Når Danmark i fremtiden skal deltage i internationale militære missioner, bør vi sænke ambitionsniveauet i stedet for at tro, at vi kan indføre demokrati med et snuptag.

Sådan lyder meldingen fra flere politikere og en ekspert, efter danske officerer i Irak i går i Berlingske Tidende udtrykte frygt for, at indsatsen falder sammen, når soldaterne forlader Irak.

»Vi bør kun gå ind i projekter, der kan realiseres på tre-fire år. Danmark har begået en fejl i Irak ved at fokusere på at opbygge og udvikle landet. I en situation, hvor det gælder om soldaternes sikkerhed og sikkerheden for den mission, man har, er det vigtigste at lave kortsigtede løsninger som at uddanne det lokale politi og sørge for, at der er en infrastruktur, der kan tage over, når vi smutter,« siger Mikkel Vedby Rasmussen, leder af Dansk Institut for Militære Studier.

Det synspunkt deler Socialdemokraternes udenrigsordfører Mogens Lykketoft.

»Det er vigtigt at insistere på en større vægt på at hjælpe det pågældende land med at opbygge institutioner; deres egen hær, politi, domstole og regeringsapparat, frem for at tro, at vi selv med en lang tilstedeværelse kan være udslagsgivende for, om det lykkes,« mener han.

Venstres udenrigspolitiske ordfører Jens Hald Madsen peger på, at det er nødvendigt med en mere realistisk vurdering forud for fremtidige missioner.

»Man bliver altså nødt til at blive meget bedre til at sige, at hvis vi går ind i en mission, hvad er så de realistiske forventninger til, hvilke mål vi kan opnå på kort sigt og langt sigt,« siger Jens Hald Madsen.

K efterlyser klarere strategi
I lyset af erfaringerne fra krigen i Irak mener også de Konservatives forsvarsordfører Helge Adam Møller, at der er behov for en klarere strategi i fremtiden.

»Der er ingen tvivl om, at der er begået nogle fejl undervejs i Irak, da freden skulle vindes. I kommende missioner skal vi have en meget klarere strategi for, hvad vi vil gøre, når nu vi er gået ind og har væltet en diktator eller stoppet en borgerkrig,« siger Helge Adam Møller.

Dansk Folkepartis udenrigsordfører Søren Espersen peger på, at vi skal lære at blive mere tålmodige herhjemme.

»Vi kan ikke forvente at gå ind i et andet land og gøre det hele på tre-fire år. Det kan ikke lade sig gøre. Demokrati er en lang proces. Hvis vi fremover går ind i et land, må vi binde os for mindst tyve år,« siger Søren Espersen.

Folkekirkens Nødhjælp er en af de NGOer som var med til genopbygningen i Irak i den første tid efter Saddam Husseins fald, indtil de måtte trække sig ud pga. sikkerhedstruslen. Her mener man, at læren af Irak-krigen er, at man skal sætte ind med humanitære midler, før kampvognene.

»Vi skal sætte ind meget tidligere med at danne relationer og danne partnerskaber, og så har vi brug for et endnu tættere samarbejde mellem regeringens udviklingsbistand, NGOer og militæret,« siger Henrik Stubkjær, generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp.