Krisen har gavnet erhvervsakademierne

I kølvandet på den økonomiske krise har der i tre år været en kraftig stigning i antallet af ansøgere til de kortere erhvervsrettede uddannelser. Og tendensen tegner til at fortsætte, når krisen aftager, mener forsker.

Erhvervsakademierne optager i stigende grad unge fra gymnasieuddannelser. Arkivfoto Fold sammen
Læs mere
Foto: Lars Rasborg
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den økonomiske krise, der begyndte i 2008, og som først nu for alvor synes at være aftagende, har haft en positiv effekt på antallet af ansøgere til de danske erhvervsakademier. De unge er i dag mere optaget af beskæftigelsesmuligheder end tidligere, hvor det ofte var det mere interessebetonede der styrede studievalget.

Det har blandt andet betydet, at Københavns Erhvervsakademi (KEA) har fået 16 procent flere ansøgninger i forhold til sidste år. Siden 2009 har KEA haft en stigning i ansøgere på på 180 procent.

- De unge har hørt, at erhvervslivet søger kvalificeret arbejdskraft indenfor områder som teknik og byggeri. Og de ved, at vi har en tæt kontakt til erhvervslivet, og at vi som ung uddannelsesinstitution kan indrette os meget hurtigt efter de behov, som erhvervslivet har, siger chef for KEA Erhverv Jørgen Ravnsbæk.

Fem års økonomisk afmatning og den offentlige debat, som den har affødt, har smittet af på de unges studievalg efter gymnasiet. Stina Vrang Elias, der er administrerende direktør i tænketanken Dea, der beskæftiger sig med uddannelse, forskning og innovation, siger, at det er tredje år i træk at erhvervsakademierne oplever vækst, og det klart hænger sammen med den økonomiske krise.

- De unge efterspørger i langt højere grad end tidligere, hvad de kan bruge den pågældende uddannelse til på arbejdsmarkedet. Der er sket et generelt skifte i befolknings holdninger til uddannelser, og de unge er meget påvirkede af den offentlige uddannelsesdebat og det, deres forældre mener, siger Stine Vrang Elias.

På Københavns Erhvervsakademi er det især de tekniske og digitale uddannelser, der får flere ansøgere, det vil sige til brancher, hvor der i dag er stor efterspørgsel på arbejdskraft. Højdespringerne er blandt andre: Datamatiker med 24 procent, Økonomi og IT der går hele 58 procent frem, automationsteknolog 14 procent, optometri 60 procent, designteknolog 30 procent frem og bygningskonstruktør 22 procent frem.

Camilla Hutters er områdechef for ungdomsuddannelserne på Danmarks Evalueringsinstitut. Hun har i flere år undersøgt de unge uddannelsesvalg, og bekræfter, at den økonomiske krise har påvirket de unges uddannelsesvalg.

- Vores undersøgelser af de uddannelsessøgende viser, at de unge har en meget anvendelsesorienteret tilgang til uddannelse. De vil gerne lære noget, men de vil også kunne bruge det, de lærer, siger Camilla Hutters.

Stigningen i antallet af ansøgere til erhvervsrettede uddannelser modsvares dog ikke af et tilsvarende fald i akademiske uddannelser, siger hun. Der er snarere tale om, at den økonomiske krise har ført til en generel højere søgning mod de videregående uddannelser, og at en ny tidsånd gavner de erhvervsrettede uddannelser.

- Der er flere, der bliver studenter, og der er flere studenter, der fordeler sig over flere forskellige slags videregående uddannelser. Men samtidig tænker langt flere end tidligere over beskæftigelsesmulighederne, og på det punkt er erhvervsakademierne meget »tydelige«, siger Camilla Hutters.

Hun pointerer dog overfor de unge om ikke kun at fokusere på beskæftigelsesmulighederne.

- Det er problematisk, hvis fremtidige jobmuligheder er den eneste bevæggrund til at tage en bestemt uddannelse. Man får det bedste resultat, hvis man mobiliserer en ægte interesse for sit fag og knækker dens kode, siger Camilla Hutters, der også pointerer, at arbejdsmarkedet i dag forandrer sig i så højt et tempo, at det kan være vanskeligt at forudsige beskæftigelsen for ens fag bare et par år ud i fremtiden.

Det høje optag glæder erhvervsakademierne, og tilsyneladende har opsvinget bidt sig fast i mere end en forstand. Camilla Hutters undersøgelser blandt gymnasieelever synes nemlig at vise, at unge også fremover være anvendelsesorienterede i deres uddannelsesvalg, uagtet at økonomien i samfundet er på vej ind i et nyt opsving.

- De undersøgelser vi har lavet tyder på, at der kan være tale om et mere varigt mentalitetsskift. De vil også i fremtiden se nøje på beskæftigelsesmulighederne efter endt uddannelse, siger Camilla Hutters.