Kriminelle unge bliver i job

Stadig flere virksomheder ansætter kriminelle unge med pletter på straffeattesten. Syv ud af ti unge bliver i jobbet, viser resultater fra stort projekt.

Foto: Foto: Kristian Brasen

Vold, knivstikkeri, væbnet røveri og gadeuorden. Alvorlige pletter på straffeattesten er ikke længere automatisk en hindring for at få et job og dermed en ny start i livet for kriminelle unge ballademagere i Danmark.

Inden for de seneste to år har mere end 330 kriminelle unge fået job eller elevpladser i danske virksomheder, lyder det fra projekt High:Five, som står bag indsatsen:

- 70 pct. af de kriminelle unge, som vi finder job eller uddannelsesplads til, forbliver i deres job eller uddannelse. Det viser, at det rent faktisk kan lade sig gøre at hjælpe unge mennesker, som er røget af banen. I øjeblikket har vi 350 danske virksomheder i vores netværk. Det er alt fra store koncerner som Danfoss, Grundfos, TDC, TrygVesta til små lokale enkeltmandsfirmaer, siger Ole Hessel, chef for projekt High:Five, som årligt støttes med fem mio. kr. af Beskæftigelsesministeriet.

Virksomheder profilerer sig på social ansvarlighed
En af grundene til den høje succesrate er, at virksomhederne i stadig højere grad profilerer sig på at vise social ansvarlighed og er begyndt at operere med begrebet »tilladelige straffeattester«.

Berlingske Søndag har ringet rundt til en række virksomheder, der er med i projektet, og langt de fleste har gode erfaringer med de kriminelle unge.

- De fleste af de her unge er jo ikke kriminelle i deres tankegang. De har rodet sig ud i kriminalitet af forskellige årsager, men nu siger vi til dem: Der er en anden vej, og vi vil gerne hjælpe jer, hvis I selv vil, siger Stine Bosse, koncernchef i TrygVesta.

Beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) kalder resultaterne »enestående« og håber, at virksomhederne begynder at stille indbyrdes krav om at vise social ansvarlighed:

- Vi skal have udbredt kendskabet til, at selvom de her unge har lavet noget dumt og fået pletter på straffeattesten, så vokser de altså fra det, hvis de får et arbejde og kommer ind på et andet spor.