Kriminelle udviklingshæmmede

De er dømt til anbringelse for drab, pædofili, vold og ildspåsættelse på ubestemt tid. Berlingske har fået unik adgang til deres verden.

Kofoedsminde huser omkring 80 for voksne, udviklingshæmmede beboere, som har fået en dom, eller som er idømt en foranstaltning i et åbent eller sikret miljø. Her er det Natascha. Fold sammen
Læs mere
Foto: Asger Ladefoged

Nogle af de farligste og dyreste borgere i vores samfund bor på Kofoedsminde, Danmarks eneste sikrede institution for domsanbragte udviklingshæmmede.

Mød Adil – en ny type beboer – som sniffer coke af en stripper, tørster efter en ny mentalundersøgelse og sætter en alarm på telefonen for at huske sig selv på, at han eksisterer.

Mød Jørgen, som har været anbragt i 38 år på Kofoedsminde og kan fortælle om en grufuld tid i åndssvageforsorgen. Det er så mørkt et kapitel i den danske velfærdshistorie, at socialministeren overvejer at undskylde for fortiden.

Mød Niels, som fortæller, hvordan andre beboere er blevet institutionaliseret i en grad, hvor de laver ny kriminalitet for at komme hjem til Kofoedsminde på Lolland.

Mød Natascha, som skærer sig selv til blods af samme årsag, som hun sætter ild til ting. Lige som næsten alle andre udviklingshæmmede ildspåtættere er hun ikke pyroman.

Og læs om, at kvaliteten af mentalundersøgelser for udviklingshæmmede er så ringe nogle steder i landet, at folk risikerer at få en forkert dom.