Kriminelle udlændinge skulle melde sig til politiet – men det gjorde de ikke

»Jeg lever fint med, at nogle af dem rejser af sig selv, og vi ikke behøver at betale flybilletten til dem,« siger Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede.

»Utryg« står skrevet på en bilrude ved færgelejet i Kalvehave på Sydsjælland. Regeringen og Dansk Folkeparti vil flytte udviste kriminelle fra Kærshovedgård til øen Lindholm ved Stege. Fold sammen
Læs mere
Foto: Mads Claus Rasmussen

Udlændinge, der er blevet udvist fra Danmark ved dom, skal løbende melde sig til politiet. Politiet skal nemlig vide, hvor de er, så de kan sende dem ud af landet, når muligheden byder sig.

Men det gør de ikke.

Ifølge en opgørelse, som har været forelagt Udlændinge- og Integrationsudvalget, er 355 udlændinge pr. 2. juli 2018 pålagt såkaldt kriminel meldepligt i Danmark. Det betyder, at de har fået pålæg om løbende at melde sig hos politiet.

Men ifølge samme opgørelse, som er lavet af Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter, er størstedelen, 243, af dem væk. Rigspolitiet fortæller, at der er tale om personer, der ikke har overholdt deres meldepligt og derfor nu er efterlyst af politiet.

Venstres udlændingeordfører, Mads Fuglede, erkender, at det er problematisk, at udlændingene ikke melder sig hos politiet.

»Det er selvfølgelig et problem, hvis de opholder sig i Danmark og ikke overholder deres meldepligt. Det er et brud på vores regler, og det er strafbart. Jeg lever dårligt med, at de bryder reglerne og bliver her. Det er ikke godt,« siger Mads Fuglede.

Forsvinder af sig selv

Det er ikke kun meldepligten, som kriminelle udlændinge overtræder. Berlingske kunne i sidste uge fortælle, at der i årets første ti måneder var 2.484 politianmeldelser for overtrædelse af de såkaldte opholds- og underretningspligter alene på Udrejsecenter Kærshovedgård, der også huser udvisningsdømte udlændinge.

Også derfor vil regeringen med et nyt udrejsecenter på øen Lindholm have bedre styr på denne hårdeste kerne af udlændinge, der er blevet udvist af Danmark på grund af kriminalitet, men som af flere forskellige årsager ikke umiddelbart kan sendes hjem.

Med finanslovsaftalen skærper man derfor straffen for at overtræde både opholdspligt og meldepligt.

»De pågældende udlændinge er underlagt kontrolforpligtelserne for at sikre, at myndighederne ved, hvor de er, så politiet kan få fat i dem, når der opstår mulighed for udsendelse. Hvis de bryder de forpligtelser, de er pålagt, skal de i fængsel,« lyder det i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti.

Det vil virke, mener Mads Fuglede.

»Med Lindholm begynder vi at tage vores egne regler mere alvorligt. Vi skærper straffen for at overtræde meldepligt, opholdspligt og underretningspligt. Skeen bliver taget i en helt anden hånd,« siger Mads Fuglede.

Om de forsvundne udlændinge lyder det:

»Flere af dem, der forsvinder, bliver aldrig set igen. Når man nogle gange får livstegn fra dem, er de ikke længere i Danmark. Jeg lever fint med, at nogle af dem rejser af sig selv, og vi ikke behøver at betale flybilletten til dem. Hvis folk forlader Danmark uden hjælp fra Danmark, har vi ikke verdens største problem med det. Det vigtigste er, at de rejser.«

Hvert år ryger hundredvis af kriminelle udlændinge ud af landet. Af de 1.520, der i 2015 blev udvist ved dom, var 1.191 registreret som udrejst i slutningen af oktober 2018, viser tal fra Udlændingeministeriet.